marți

30 aprilie, 2024

ce este un investitor de retail

18 aprilie, 2023

Din acest articol vei afla ce este un investitor de retail și prin ce se deosebește acesta de un investitor profesional sau instituțional.

Ce este un investitor de retail

Investitorii se împart în două mari categorii: investitori de retail și investitori instituționali, se arată în „Ghidul investitorului de retail. Pentru investitorii care fac primii pași pe piața de capital”, realizat de specialiștii de la Bursa de Valori București (BVB).

Potrivit documentului, investitorii de retail sunt persoane fizice sau juridice care cumpăra și vând titluri de capital (numite și valori mobiliare sau instrumente financiare) pe contul lor și în nume propriu.


Cele mai cunoscute instrumente financiare sunt acțiunile, obligațiunile, titlurile de stat și unitățile de fond. Există și instrumente financiare derivate, despre care poți citi mai multe aici.

Ce este un investitor instituțional

În schimb, investitorii instituționali sunt în principal fonduri de investiții, fonduri de pensii, companii de asigurări și bănci de investiții. Aceste tipuri de instituții au manageri care administrează sume mari de bani în numele unor investitori de retail, care investesc indirect in piața de capital.

Ce este un investitor

Înțelegem mai bine ce este un investitor de retail din documentul „Ghidul investitorului”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform ghidului, un investitor este acea persoană care deține fonduri bănești pe care intenționează să le utilizeze în tranzacții cu instrumente financiare. Odată ce a împlinit 18 ani, orice persoană poate deveni investitor dacă deține o sumă de bani pe care intenționează să o plaseze pe piața de capital, prin cumpărarea de instrumente financiare.


Investitorii de retail mai sunt numiți și investitori individuali, adică ne-instituționali. Ei nu sunt investitori profesionali.

„În general, vei fi inclus în categoria investitorilor individuali sau de retail (“retail investor”), categorie ce include majoritatea investitorilor persoane fizice. A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc”, se arată în ghidul ASF.

Ce este un investitor de retail – ce spune legea

Potrivit Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, un investitor de retail este „un investitor care nu este investitor profesional”.

În schimb, un investitor profesional este definit drept „un investitor care este considerat a fi un client profesional sau poate fi, la cerere, considerat a fi un client profesional, în sensul definiţiilor prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.”

Anexa nr. 2 a Legii nr. 126 / 2018 privind pieţele de instrumente financiare definește astfel un investitor profesional: „un client care are experienţa, cunoştinţele şi competenţa necesare pentru a lua propriile decizii de investiţii şi a evalua corect riscurile implicate.”

ce este un investitor de retail
Foto: geralt / pixabay.com

Ce este un investitor de retail – diferența față de un investitor profesional

Următoarele categorii de clienţi sunt consideraţi profesionali, potrivit legii:

a) Entităţile care trebuie autorizate sau reglementate pentru a opera pe pieţele financiare.

Lista următoare include toate entităţile autorizate care desfăşoară activităţi caracteristice entităţilor menţionate (entităţi autorizate în România sau într-un stat membru în temeiul unei directive, entităţi autorizate sau reglementate în România sau într-un stat membru fără raportare la o directivă şi entităţi autorizate sau reglementate de o ţară terţă):

  1. instituţii de credit;
  2. firme de investiţii şi S.S.I.F. (societăți de servicii de investiții financiare);
  3. alte instituţii financiare autorizate sau reglementate;
  4. societăţi de asigurare;
  5. organisme de plasament colectiv (fonduri de investiții) şi societăţile de administrare ale acestora;
  6. fonduri de pensii şi societăţile de administrare ale acestora;
  7. entităţi care efectuează tranzacţii cu mărfuri şi instrumente derivate pe acestea;
  8. traderi;
  9. alţi investitori instituţionali.

Ce este un investitor profesional

b) Marile întreprinderi care întrunesc două dintre următoarele criterii, la nivel individual:

  1. totalul bilanţului: 20.000.000 EUR;
  2. cifra de afaceri netă: 40.000.000 EUR;
  3. fonduri proprii: 2.000.000 EUR.

Ce este un investitor de retail – diferența față de un investitor instituțional

c) Guvernele naţionale şi regionale, inclusiv organismele publice care gestionează datoria publică la nivel naţional sau regional, băncile centrale, instituţiile internaţionale şi supranaţionale, precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi alte organizaţii internaţionale similare;

d) Alţi investitori instituţionali a căror activitate principală constă în investiţii în instrumente financiare, inclusiv entităţile care se ocupă cu securizarea activelor sau alte operaţiuni de finanţare.

Cum sunt protejați investitorii de retail

Revenind la ce este un investitor de retail, trebuie spus că, spre deosebire de investitorii profesionali, investitorii de retail beneficiază de un nivel mai ridicat de protecție.

Clientul considerat investitor profesional are responsabilitatea de a solicita acordarea unui
nivel mai ridicat de protecţie în cazul în care estimează că nu este în măsură să evalueze sau
să gestioneze corect riscurile implicate.

Așadar, investitorii de retail beneficiază – prin legislație – de un nivel sporit de protecție, tocmai deoarece ei nu sunt profesioniști.

De exemplu, Legea nr. 126 / 2018 interzice marketingul, vânzarea sau distribuirea în România, cu titlu profesional, către unul sau mai mulţi clienţi de retail sau consumatori, a instrumentelor financiare derivate de tipul opţiunilor binare.

Iată un alt exemplu. Aceeași lege interzice marketingul, vânzarea sau distribuirea în România, cu titlu profesional, către unul sau mai mulţi clienţi de retail sau consumatori, a oricăror instrumente financiare derivate tranzacţionate prin intermediul unei platforme electronice de tranzacţionare, în cazul în care aceste instrumente au o scadenţă de maximum 48 de ore şi implică, direct sau indirect, un efect de levier stabilit în funcţie de activul-suport la un nivel peste cel maxim prevăzut în reglementările secundare emise de ASF.

Foto: Tumisu / geralt / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce se tranzacționează pe piața de capital. 9 instrumente financiare

Ce este marja în trading și care sunt avantajele și dezavantajele sale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: