miercuri

17 iulie, 2024

ce este libor

29 aprilie, 2023

Din acest ghid vei afla ce este LIBOR, cum se calculează și care este rolul său în sistemul financiar, bancar, și în economie în general.

LIBOR este un indice de referință pentru dobândă. Acronimul LIBOR vine de la London Interbank Offered Rate și desemnează rata dobânzii pentru împrumuturile acordate pe piața interbancară londoneză. Cu alte cuvinte, este indicele care se folosește în cazul împrumuturilor acordate băncilor pe piața londoneză.

Cine calculează LIBOR

Înțelegem mai bine ce este LIBOR dintr-un ghid realizat de publicația investopedia.com. LIBOR este o rată a dobânzii de referință la care marile bănci globale își împrumută bani unele altora pe termen scurt pe piața interbancară londoneză.


Practic, LIBOR reflectă care sunt costurile unui împrumut contractat de o bancă. LIBOR este calculată și publicată în fiecare zi de către ICE Benchmark Administration (IBA), o subsidiară britanică a Intercontinental Exchange, o companie americană ce oferă servicii financiare.

Așadar, LIBOR este administrată de IBA, care interoghează în fiecare zi marile bănci cu privire la ce rată a dobânzii ar percepe de la alte bănci pentru împrumuturi pe termen scurt. Rata este calculată apoi folosind Metodologia Waterfall, o metodă standardizată.

Ce este LIBOR și cum se calculează

După ce a primit răspunsurile băncilor, IBA elimină 25% dintre cele mai mici și cele mai mari rate ale dobânzii, iar apoi calculează o medie din valorile rămase, potrivit Consiliului pentru Relații Externe (CFR), o organizație americană non-profit specializată în politică externă și afaceri internaționale.

Practic, se calculează o medie ajustată din care au fost eliminate valorile care pot fi considerate aberante, și care pot avea un impact supradimensionat asupra liniei de tendință reală, pe care ar deforma-o.

Monedele pentru care se calculează LIBOR


Prin urmare, LIBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care marile bănci globale se împrumută unele de la altele. Este calculată pentru 5 monede: dolarul american, euro, lira sterlină, yenul japonez și francul elvețian.

În contextul discuției despre ce este LIBOR, trebuie spus că ea este calculată pentru 7 scadențe diferite: o noapte, o săptămână, o lună, 2 luni, 3 luni, 6 luni și 12 luni.

Combinația celor 5 valute și 7 maturități duce la existența a 35 de rate LIBOR diferite, ce sunt calculate și raportate în fiecare zi lucrătoare. Cea mai utilizată este rata dolarului american la 3 luni, potrivit investopedia.com.

ce este libor
Foto: NikolayFrolochkin / pixabay.com

Odată ce au fost calculate ratele pentru toate dobânzile și toate scadențele, ele sunt anunțate și publicate o dată pe zi, în jurul orei 11.55 AM ora Londrei, de către IBA.

Ce este LIBOR – băncile eligibile

Pentru fiecare valută sunt luate în calcul doar anumite bănci. IBA este cea care alcătuiește panelurile de bănci globale pentru fiecare monedă. De pildă, panelul pentru LIBOR în dolari americani este alcătuit din 16 bănci majore, inclusiv Bank of America, Barclays, Citibank, Deutsche Bank, JPMorgan Chase sau UBS.

Doar acele bănci care au un rol important pe piața londoneză sunt considerate eligibile pentru a fi membre în paneluri. Procesul de selecție se desfășoară anual.

Ce este LIBOR – relevanța sa pentru consumatorii obișnuiți

LIBOR este relevantă nu doar pentru piața interbancară, ci și pentru consumatorii obișnuiți. Această rată a dobânzii este folosită ca bază pentru împrumuturile de consum din țări din întreaga lume. Ratele pentru multe produse de credit cu dobândă variabilă (credite ipotecare, cardurile de credit, diverse credite de consum) se bazează pe LIBOR.

De pildă, rata dobânzii pentru un credit ipotecar poate fi alcătuită din LIBOR plus o marjă fixă de 3%. Astfel, fluctuațiile LIBOR influențează direct ratele pe care le au de plătit consumatorii.

Și alte produse financiare se bazează pe LIBOR, cum ar fi contractele forward pe rata dobânzii, swap-urile pe rata dobânzii sau contractele de opțiuni (toate acestea sunt instrumente financiare derivate).

Ce este LIBOR – scurt istoric

LIBOR a apărut în anii ’80, în contextul în care se simțea tot mai mult nevoia unei metode standardizate de a stabili nivelul ratelor dobânzii practicate de instituțiile financiare. BBA LIBOR (BBA este acronimul pentru Asociația Bancherilor Britanici) a apărut în 1986, devenind rata standard a dobânzii pentru tranzacțiile dintre instituții financiare de la nivel local și internațional.

LIBOR a trecut prin numeroase schimbări de atunci, cea mai importantă fiind în 2014, când BBA LIBOR s-a transformat în ICE LIBOR în momentul în care Intercontinental Exchange a preluat administrarea sa.

Deoarece acest indice de referință a fost manipulat, LIBOR este considerat acum mai puțin credibil. Din acest motiv, LIBOR a început să fie înlocuit treptat de SOFR (Secured Overnight Financing Rate).

Foto: nattanan23  / NikolayFrolochkin / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele
Ce este IRCC, cum se calculează și cum diferă față de ROBOR
Ce este Euribor. 8 lucruri de știut înainte să iei un credit în euro

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: