1 noiembrie, 2024

Dezvoltarea rapidă a sistemelor militare spațiale de către China este mai îngrijorătoare pentru Washington decât posibilele arme nucleare spațiale ale Rusiei, a declarat generalul B. Chance Saltzman (foto), șeful Forțelor Spațiale ale SUA, pentru Politico.

„Ritmul în care China pune în joc capacități de contraspațiu este uluitor”, a spus Saltzman într-un interviu, referindu-se la sistemele destinate să fie folosite împotriva sateliților și navelor spațiale. El a adăugat că este „îngrijorător” faptul că Beijingul lansează „sute de sateliți” ca parte a unui sistem de țintire care poate sprijini misiuni pe Pământ.

Saltzman a menționat că atenția s-a concentrat adesea asupra Rusiei și a dezvoltării unui tip de armă nucleară spațială, văzută ca „cel mai apropiat pericol” în ceea ce privește securitatea europeană, dar provocarea mai mare este reprezentată de China.

Volumul și diversitatea amenințărilor din partea Chinei reprezintă o provocare


„Volumul și diversitatea amenințărilor pe care le prezintă [China] sunt o provocare deosebită”, a declarat Saltzman. „Însă Rusia este o națiune foarte capabilă în domeniul spațial și a investit semnificativ în capacități contraspațiale.”

Beijing și Moscova colaborează pentru construirea unei stații lunare și au atras țări precum Egipt, Africa de Sud, Thailanda și Pakistan într-o inițiativă care rivalizează direct cu programul lunar Artemis al SUA.

Forțele Spațiale ale SUA au fost înființate în 2019 pentru a trata spațiul ca pe un teatru militar, alături de domeniile convenționale: aerul, marea, terestru și cibernetic. Cu toate acestea, construirea unei noi ramuri militare nu este ușoară, a spus Saltzman. „Am subestimat ce va fi necesar pentru a crea o organizație la nivel de serviciu.”

Forțele Spațiale dezvoltă sisteme pentru a proteja sateliții valoroși și pentru a descuraja statele rivale să folosească sisteme spațiale în caz de conflict. Un exemplu de astfel de amenințare este un laser care poate orbi senzorii optici ai sateliților. Interceptarea comunicațiilor satelitare este, de asemenea, o problemă majoră, iar bruiajul semnalelor GPS a provocat perturbări în zona Baltică.


În acest an, Forțele Spațiale ale SUA au un buget de 29 de miliarde de dolari, pe lângă cele 27,2 miliarde de dolari ale NASA. Aceasta înseamnă că programele spațiale finanțate de guvernul american sunt mult înaintea celor din Europa, având în vedere bugetele naționale, Agenția Spațială Europeană și programele Uniunii Europene.

Unele țări europene, precum Franța, Marea Britanie și Germania, își înființează și ele ramuri spațiale ale armatelor lor — dar la o scară mult mai mică decât efortul depus de Washington.

Statele Unite consideră că astfel de planuri pot consolida alianța occidentală. Generalul B. Chance Saltzman l-a cooptat pe Paul Godfrey, fost comandant al Space Command din Regatul Unit, în funcția de asistent șef al operațiunilor spațiale pentru a gestiona cooperarea internațională.

Rolul lui Godfrey este de a dezvolta platforme de colaborare precum inițiativa Combined Space Operations (CSpO), care include aliații din cadrul Five Eyes, alături de Franța, Germania, Italia, Norvegia și Japonia, pentru a discuta despre apărarea spațială.

„Totul se rezumă la alinierea eforturilor, pe măsură ce înființăm comenzi spațiale și ne propunem să dezvoltăm capacități similare, compatibile și integrate în viitor”, a declarat Godfrey, vorbind alături de Saltzman la sediul NATO din Bruxelles, joi.

(Citește și: ”Primul test de „apărare planetară” – NASA va devia experimental traiectoria unui asteroid”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: