vineri

26 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2022

Cancelaria prim-ministrului, care a obținut la sfârșitul anului trecut personalitate juridică, dobândește și dreptul la inițiativă legislativă, printr-o OUG aprobată în ședința de joi a Guvernului.

„Cancelaria Prim-Ministrului are dreptul de a iniţia proiecte de acte normative pe domeniile aflate sub incidenţa atribuţiilor sale”, se arată în document.

Prin această ordonanță se despart principalele structuri din Aparatul de lucru al Guvernului:

  • Cancelaria premierului
  • Secretariatul General al Guvernului (SGG), o instituție foarte importantă ce a fost adjudecată de PSD la negocierile pentru formarea cabinetului Nicolae Ciucă

Cancelaria mai primește și alte atribuții, precum și departamente ce se vor afla în subordinea sa, mai menționează OUG:

„În subordinea Cancelariei Prim-ministrului e pot înființa departamente, organizate ca structuri fără personalitate juridică, ale căror atribuții, organizare și funcționare se aprobă prin hotărâre a Guvernului, conduse de secretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului”.

Conform OUG, poate crește numărul demnitarilor din schema Cancelariei.

Organizarea, funcţionarea, structura organizatorică, atribuțiile și numărul maxim de posturi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.


Și în prezent, structura este condusă de un șef al Cancelariei, unsecretar de stat cu rang de ministru – Mircea Abrudean (fost prefect al județului Cluj).

De asemenea, în Cancelarie există doi demnitari cu rang de secretar de stat:

  • Paula Cristea – directorul de cabinet al prim-ministrului
  • Jean-Dănuț Cărbunaru – purtătorul de cuvânt al Guvernului

Modificările legislative privind Cancelaria au fost făcute „luând în considerare cerința funcționării în cele mai bune condiții a instituțiilor din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului, structură fundamentală în realizarea actului de
guvernare”, conform Notei de fundamentare a acestui OUG.

Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) trece la Ministerul Familiei

Aceeasi OUG reglementează și transferarea BTT, de la Ministerul Turismului, la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), condus de Gabriela Firea.

Predarea-preluarea pachetului de acţiuni BTT se face pe bază de protocol încheiat între Ministerului Tineretului și Sportului şi MFTES, precizează OUG.

Ministerului Familiei va exercita de acum încolo toate drepturile şi îşi va asuma toate obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar, în numele statului, la această societate de stat.

BTT a fost înființată în 1968 și se ocupa de activele Uniunii Tineretului Comunist (UTC). În 1990 avea în patrimoniu câteva zeci de hoteluri, vile de agrement, complexe turistice și sportive, restaurante etc., în stațiuni de la munte și de la mare.

Cele mai multe proprietăți au fost înstrăinate fraudulos, prin metoda contractelor de asociere prin participațiune, practicată intens pentru vânzarea pe sume foarte mici a unor firme sau bunuri imobiliare deținute de stat.

În urma afacerilor de acest gen, mai mulți foști administratori ai BTT au fost condamnați la închisoare. Fostul director general Liviu Vâclea a fost condamnat definitiv în 2014 la şase ani de închisoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: