După dezbaterea din iunie dintre Joe Biden și Donald Trump – care a determinat ieșirea din cursa prezidențială a lui Joe Biden – a fost clar că un accent major al campaniei electorale va fi pe economie și pe modul în care ideile candidaților vor afecta finanțele personale ale americanilor.
Vicepreședintele Kamala Harris este acum principalul candidat la nominalizare (decizia urmând să fie oficializată la reuniunea democraților din 19-22 august), însă deja echipa de campanie îi schițează viziunea în plan economic.
Pe parcursul primei sale săptămâni pe traseul campaniei, Kamala Harris a început deja să își expună viziunea economică pentru clasa de mijloc a Americii, dacă îl va învinge pe rivalul republican Donald Trump la alegerile din noiembrie din SUA.
„Construirea clasei de mijloc va fi un obiectiv definitoriu al președinției mele”, a anunțat Kamala Harris.
(Citește și: ”Interviu – Trumponomics 2.0: La ce să se aștepte economia americană și a lumii de la un posibil mandat al lui Donald Trump”)
FT, CNN, New York Times, Washington Post și televiziunile americane pun deja sub lupă programul economic al noului candidat democrat.
Cum ar arăta economia americană sub o Administrație Harris?
Joe Biden are un istoric clar cu politicile sale economice – „Bidenomics” – pe care Kamala Harris le-a susținut în ultimii patru ani.
Pilonii cheie ai viziunii economice a administrației Biden, pe care Kamala Harris este de așteptat să o păstreze în mare măsură, așa cum este prezentată într-o declarație din 2023 a Casei Albe, includ:
- ”Crearea investițiilor publice inteligente în America”, care atrag mai multe investiții în sectorul privat, inclusiv Legea privind reducerea inflației (IRA); Legea chip-urilor și științei; precum și Legea privind investițiile și locurile de muncă în infrastructură.
- ”Împuternicirea și educarea lucrătorilor pentru a crește clasa de mijloc”, prin măsuri precum anularea rambursării creditelor studențești;
- Sprijin pentru crearea de sindicate și a negocierii colective, investițiile în ucenicie.Sub administrația Biden, SUA au înregistrat unele dintre cele mai mici rate ale șomajului în decenii, iar câștigurile salariilor au depășit creșterea inflației.
- „Promovarea concurenței la costuri mai mici și ajutor pentru antreprenori și întreprinderi mici să prospere.” Aceasta include acțiuni pentru reducerea costurilor – scăderea taxelor pe gunoi, scăderea costurilor medicamentoase pe bază de rețetă pentru persoanele în vârstă și aplicarea legii antitrust.
În primăvară, Harris a lansat la nivel național un ”Tur de Oportunitate Economică”, care poate servi drept bază a punctelor de discuție în campanie ale Kamalei Harris:
- Anularea rambursării împrumuturilor pentru studenți
- Anularea datoriei medicale
- Investiții în infrastructură
- Investiții în întreprinderi mici
- Crearea de noi locuri de muncă
- Creșterea accesului la capital pentru comunitățile defavorizate
- Reducerea costurilor pentru insulină și alte medicamente pe bază de rețetă
- Extinderea accesului la asistența medicală
- Construcția de locuințe și prețuri mai accesibile la locuințe
- Scăderea costurilor de îngrijire a copilului
- Extinderea accesului la contractele guvernamentale pentru întreprinderile mici deținute de minorități
Când ”Turul de Oportunitate Economică” a ajuns, pe 6 mai, la Detroit, Kamala Harris Harris a spus: „Cred că fiecare persoană din țara noastră trebuie să aibă acces la oportunitatea de a concura, de a avea succes, de a prospera; Capacitatea de a realiza ceea ce numesc libertate financiară, ceea ce înseamnă că a avea suficient nu doar pentru a te descurca, ci de a merge mai departe, de a putea construi o afacere, de a deține o casă, de a începe o familie și de a crea bogăție inter generațională. ”
În calitate de vicepreședinte al Statelor Unite, Kamala Harris a fost cea care a transmis mesaje pe probleme care au impact asupra femeilor: accesul la avort și îngrijirea copilului.
(Citește și: ”Interviu – Trumponomics 2.0: La ce să se aștepte economia americană și a lumii de la un posibil mandat al lui Donald Trump”)
***