duminică

27 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 ianuarie, 2022

Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), condus de Gabriela Firea, a fost înființat oficial, prin adoptarea unei HG ce stabilește că noua instituție preia o parte din patrimoniul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și din cel al Ministerului Tineretului și Sportului, inclusiv Biroul de Turism pentru Tineret (BTT).

De asemenea, MFTES va implementa investiții importante prevăzute în cadrul componentei Reforme sociale din cadrul PNRR.

Noul minister gestionează următoarele domenii, conform actului normativ aprobat miercuri:

 • politicile familiale și demografice (inițiază, avizează proiectele de acte normative ce vizează susținerea familiei și creșterea natalității, colaborează cu alte ministere pentru a elabora programe privind susținerea natalității și protejarea viitoarelor mame, stabilește cu Ministerul Finanțelor măsuri de deductibilitate fiscală pentru familiile cu mai mulți copii etc.)
 • protecția și promovarea drepturilor copilului și adopția;
 • egalitatea de șanse între femei și bărbați;
 • violența în familie;
 • politicile de tineret.

Numărul maxim de posturi prevăzut pentru aparatul propriu al ministerului este de 298, din care 30 sunt preluate de la Ministerul Tineretului și Sportului, care devine acum Ministerul Sportului.

Direcție pentru implementarea Reformelor sociale din PNRR – buget de aproape 200 de milioane de euro

Bugetul de stat prevede alocarea a 183 de milioane de lei pentru MFTES, anul acesta, sumă totală din care 31 de milioane de lei este estimarea pentru salariile angajaților.

Cu toate acestea, Ministerul este important, pentru că va gestiona un patrimoniu important și va implementa proiectele din Reforma 1, Investiția 1 din cadrul Componentei C13 – Reforme sociale din PNRR.

Pentru implementarea Reformelor sociale din PNRR, MFTES va include și o Direcție proiecte și programe cu finanțare europeană, în cadrul căreia va funcționa o structură dedicată pentru implementarea Reformele sociale.


În total, PNRR prevede șapte reforme și o serie de investiții, ce însumează un buget de 196,74 milioane de euro.

Principalele investiții ce vor fi derulate la acest capitol din PNRR:

 • Intrarea în funcțiune a unei rețele de 150 de centre de servicii zilnice de cel puțin 10% în comunitățile cu o populație semnificativă de romi, pentru a preveni separarea copiilor de familii.
 • 50 de servicii comunitare modernizate (centre de zi și centre de recuperare neuro-motorie pentru persoane cu dizabilități) printr-un program național de finanțare a investițiilor precum reabilitarea, consolidarea, modernizarea și furnizarea de servicii bazate pe comunitate.
 • Intrarea în funcțiune a 55 de noi servicii comunitare (45 noi clădiri NZEB și 10 clădiri noi nZEB +) pentru persoanele cu dizabilități (centre de zi, servicii de asistență și suport și centre de servicii de recuperare neuro-motorie pentru pacienți) care vor oferi activități pentru cel puțin 4.870 de persoane cu dizabilități în 4 ani, având în vedere viața independentă.
 • Intrarea în funcțiune a unei rețele de 71 de centre de servicii de zi pentru vârstnici.

MFTES va avea o structură specială pentru susținerea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Ministerul Familiei va include și o Direcție generală pentru susținerea copiilor familiilor plecate în diaspora, o structură de specialitate ce se va ocupa de problemele copiilor afectați de migrație.

Celelalte structurile de specialitate din cadrul MFTES:

 • Direcția generală familie și politici demografice;
 • Direcția generală politici pentru tineret și locuire, prin preluarea personalului şi a posturilor aferente din cadrul structurilor de specialitate ale Ministerului Tineretului și Sportului

Preluarea patrimoniului direcțiilor județene de tineret și administrarea BTT, societatea care a deținut hotelurile și vilele fostului UTC

Conform HG aprobate miercuri, în subordinea MFTES vor funcționa următoarele instituții:

 • Direcțiile judeţene de tineret, respectiv Direcţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (749 posturi)
 • Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei
 • Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi
 • Casele de cultură ale studenţilor şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc „Tei” – Bucureşti ( 220 )

Ce patrimoniu preia noul minister:

 • Casele de cultură ale studenţilor şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc „Tei” Bucureşti, instituţii publice cu personalitate juridică, se transferă din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului în subordinea MFTES, prin preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor instituţiilor, inclusiv personalul şi bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestora.
 • Pachetul de acţiuni deţinut de stat la societatea „Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)” – S.A. Bucureşti va fi transferat din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în administrarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. MFTES va exercita toate drepturile şi îşi va asuma toate obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar în numele statului la BTT Bucureşti.

BTT a fost înființată în 1968 și se ocupa de activele Uniunii Tineretului Comunist (UTC). În 1990 avea în patrimoniu câteva zeci de hoteluri, vile de agrement, complexe turistice și sportive, restaurante etc., în stațiuni de la munte și de la mare.

Cele mai multe proprietăți au fost înstrăinate fraudulos, prin metoda contractelor de asociere prin participațiune, practicată intens pentru vânzarea pe sume foarte mici a unor firme sau bunuri imobiliare deținute de stat.

În urma afacerilor de acest gen, mai mulți foști administratori ai BTT au fost condamnați la închisoare. Fostul director general Liviu Vâclea a fost condamnat definitiv în 2014 la şase ani de închisoare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: