sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 aprilie, 2022

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) anunță marți că valoarea totală a tranzacţiilor a crescut în T1 2022 cu 105%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 5,03 miliarde lei, scrie Agerpres.

Această valoare este peste nivelul de 4,85 miliarde lei realizat în primele şase luni ale anului trecut pe segmentul de acţiuni de pe Piaţa Reglementată a BVB.

„Primul trimestru a fost marcat de intensificarea activităţii de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe fondul unei volatilităţi crescute care a cuprins pieţele de capital internaţionale. În acest sens, valoarea totală a tranzacţiilor realizate în primele 3 luni ale acestui an cu acţiunile companiilor listate pe Piaţa Reglementată a BVB a depăşit valoarea cumulată la nivelul primelor 6 luni ale anului trecut”, se menţionează în comunicatul BVB.

Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro, la nivelul primului trimestru. În ceea ce priveşte toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică din primele 3 luni a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, în urcare cu 29% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Reprezentanţii BVB susţin că, la fel ca pieţele internaţionale, piaţa de capital românească nu a fost ocolită de turbulenţe. La finalul lunii martie, indicele BET afişa o scădere de 2,7%, şi un nivel de 12.712 puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere uşoară, de 0,7%, până la un nivel de 22.949 puncte.

T1 2022 s-a remarcat la BVB prin 11 noi listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Pe segmentul de acţiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions.Pe segmentul de obligaţiuni au emis bonduri 4 companii: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox.

Indicele BET a ajuns la 20 de companii, începând cu 21 martie. Este pentru prima dată în istoria indicelui BET când este atins acest număr. BET (Bucharest Exchange Trading index), primul indice dezvoltat de BVB, a fost lansat în septembrie 1997 şi include cele mai tranzacţionate companii listate pe bursa locală.

Cele 20 de companii din componenţa indicelui BET sunt: Aquila Part Prod Com (AQ), Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), One United Properties (ONE), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) ş Transport Trade Services (TTS).

România este prezentă, din 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: