vineri

12 iulie, 2024

6 martie, 2023

Consumatorii români au ”buzunare adânci”, notează specialiștii Erste cu privire la datele privind evoluția comerțului din prima lună a anului. Vânzările cu amănuntul au consemnat un ritm anual de creștere de 5,3%, în accelerare față de finalul anului trecut, când principalul motor de creștere al România a început să dea semne de încetinire.

Specialiștii băncii austriece anticipau un avans ceva mai modest, de 4,2%. Creșterea comerțului este cea mai pronunțată din aprilie 2022, reiese din datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

”Ne așteptăm ca vânzările cu amănuntul să își înjumătățească ritmul de creștere în acest an, de la 4,4% în 2022 la 2%. Ratele reale de creștere pentru creditele noi de consum în lei, precum și salariile reale s-au înscris pe o tendință vizibilă de scădere în ultimele trimestre, adăugând presiune asupra vânzărilor de bunuri de folosință îndelungată”, se arată într-o notă transmisă investitorilor.


Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 5,3%, datorită:

  • creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,3%)
  • la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+4,8%).

Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,5%.

Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referință, provenite atât din activitatea principală, cât și din activitățile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.


***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: