marți

23 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2023

Economiile românilor au migrat în ritm accelerat în noiembrie și octombrie din conturile curente spre depozitele bancare la termene mai scurte de un an, fie de dragul dobânzilor ceva mai mari, fie – inclusiv, pentru că s-a domolit apetitul pentru consum.

Că banii canalizați spre consum au fost mai puțini – o arată și încasările bugetare din TVA, al căror ritm de creștere s-a diminuat în noiembrie – suficient de mult ca guvernul să ramburseze mai puțin.

Totalul economiilor populației din conturile bancare au crescut în noiembrie față de octombrie cu peste 1,7 miliarde de lei în echivalent, dar dintre toate conturile numai cele depozite la termen au crescut.


Aproape aceeași sumă este diferența dintre creșterea depozitelor la termen (5,48 mld. lei echiv.) și diminuarea conturilor curente (3,77 mld. lei echiv.).

(Citiți și: ”Execuția la 11 luni: Deficitul a urcat la 4,2% din PIB, încasările din TVA scad în ciuda inflației”)

Bani în derută: euro, în aceeași oală cu leul

Deruta economiilor românilor (care a caracterizat întregul an 2022, marcat de inflație și război) se vede și în faptul că pleacă banii și din conturile curente în euro (peste echivalentul a 2,68 mld. lei). Și o sumă nu cu mult mai mare (peste 2,26 mld. lei) vine în depozitele la termen în euro.

Aceeași similitudine de proporții este și în cazul migrației din conturi curente în lei (-3,77 mld. lei) spre depozite la termen în euro (+3,19 mld. lei echiv.). Iar tendința a fost declanșată încă din iulie.

Este de remarcat că aproape toți banii plecați din conturile curente (5,48 mld. lei) s-au îndreptat în depozitele pe termene mai mici de un an (+5,23 mld lei).


Și astfel, din tendințele contrare ale conturilor curente și depozitelor la termen a reieșit relativa stabilitate a totalului economiilor din bănci (linia albastră), marcată de zig-zag-ul derutei care a caracterizat tot anul.

Ieșiri nete din fondurile mutuale pe jumătate față de octombrie

Micile investiții în fondurile mutuale și-au redus, însă, ritmul de retrageri nete în noiembrie (-309 mil. lei) față de cel din octombrie (-642 mil. lei) .

Reducerea ritmului negativ de subscrieri nete lunare va fi fiind având de a face mai mult cu reducerea apetitului pentru consum decât cu răbdarea de a aștepta maturitatea unei investiții financiare.

Subscrierile nete negative au depășit 6,4 miliarde de lei (diferența dintre banii intrați și cei ieșiți).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: