vineri

29 martie, 2024

26 decembrie, 2017

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are toate şansele să înregistreze și anul viitor printre cele mai mari randamente ale dividendelor din lume, ca urmare a politicii guvernamentale de distribuire a profitului companiilor de stat, potrivit analiștilor.

BVB ar putea „chiar să-şi marească avansul faţă de celelalte pieţe”, cu toate că randamentele estimate pentru 2018 sunt „sub cele care au fost obţinute în cele din urmă în 2017, după decizia Guvernului de a cere companiilor de stat şi dividende suplimentare din profiturile reportate” din anii următori, potrivit unui raport recent al Prime Transaction.

Analiştii de la Prime Transaction au fost cei care au anticipat că Guvernul avea să impună, în 2017, companiilor pe care le controlează, să-și consume pe dividende aproape tot profitul.


„Nevoia de bani la buget va aduce din nou rate de distribuţie apropiate de 100% la companiile de stat, acestea dominând de altfel topul dividendelor potenţiale”, potrivit raportului citat.

Speculații pentru dividende

Apetitul pentru dividende a fost motorul principal al creșterilor bursiere în 2017, dar acestea au un caracter puternic speculativ, ceea ce maschează slăbiciunile economiei, cu atât mai mult cu cât Guvernul alimentează așteptările privind dividendele.

Altfel,  slăbiciunile economiei sunt relevate și de evoluţia ulterioară a cotaţiilor.

Prețurile cresc în „sezonul dividendelor” până la data la care deținerea unor acțiuni dă dreptul la dividendele companiilor respective, după care cotațiile scad.


Caracteristica preponderent speculativă a tranzacțiilor de pe piața românească este relevată și de retragerea unuia dintre cei mai mari jucători de la BVB, Raiffeisen, care a motivat că, practic, nu prea mai are ce să le ofere clienților săi pe piața de la București.

Plecarea Raiffeisen a fost doar parțial compensată de revenirea ING, în mod tradițional mai predispus la operațiuni speculative, pe termen scurt, decât Raiffeisen. Pe de altă parte, noul director general al BVB, Adrian Tănase, vine din familia ING.

Jocul indicilor

Ceea ce spune Bursa despre economia românească se vede mai bine în valoarea companiilor după ce febra dividendelor a trecut. Valoarea celor incluse în indicele BET, de referință pentru BVB, a scăzut de peste două ori după apogeul „sezonului dividendelor”.

BET a mai rămas cu o creștere pe 2017 de doar 9,6% în 19 decembrie, față de cea de 22,9% din 6 iunie.

Este drept, câştigul variantei ajustate cu valoarea dividendelor a indicelui (BET-TR) s-a redus de la 27% doar până la 19,3%, ceea ce explică apetitul pentru dividende, dar nu ameliorează semnalele negative pe care piaţa le dă în general despre economia pe care o reprezintă.

În 2016 piaţa românească a rămas pe primul loc în lume după randamentul dividendelor până la sfârşitul anului.

Piața de capital din România a ocupat primul loc printre pieţele de frontieră din întreaga lume, cu randamente ce au depăşit 40% în dolari, după prima jumătate a anului, adică în perioada în care piața decontează „datele cu dividend” aprobate de acționarii companiilor listate.

Indicele BET Total Return (BET-TR) la Bursei din București, care include şi dividendele distribuite de cele mai tranzacţionate companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, a înregistrat cea mai rapidă creştere din toate cele 23 de ţări din indicele MSCI Frontier Markets, potrivit unei analize a casei de investiții Berenberg, citată de BVB.

Noutăţi 2018

Noutatea faţă de anul trecut ar fi faptul că societăţile de investiţii financiare (SIF) vor imita Fondul Proprietatea (FP) şi vor distribui numerar obținut prin reducerea capitalului social. Metoda este mai avantajoasă decât dividendele pentru acţionari, pentru că distribuția de capital social nu se impozitează.

Deja o parte din SIF-uri au început procedurile în consecință, prin răscumpărarea acțiunilor proprii, care urmează să fie anulate, diferențele de capital social urmând să fie distribuite ca pseudo-dividende.

Problema este că procedura ar putea avea ca punct final desființarea SIF-urilor , ca și a FP, ceea ce este un semn rău pentru piață, pentru că înseamnă că aceste fonduri de investiții nu găsesc ținte de investiții mai profitabile și acționarii ca și managerii ar prefera să le lichideze.

Radiografia dividendelor așteptate

Randamentul de dividende mediu brut, estimat pentru primii 20 de emitenți de acțiuni din topul Prime Transaction este de 8,9%, față de 7,9% estimat anul trecut.

Primii 10 emitenți mari au o medie a randamentelor estimate de 8,36%, comparativ cu 6,94% în urmă cu un an, iar primii 10 emitenți mici au o medie de 9,03%, în creștere de la 7,48%, potrivit raportului citat.

Estimările sunt clasificate în doua categorii: cea a companiilor mari şi cu o lichiditate a acţiunilor pe piaţă semnificativă, respectiv cea a emitenților mai mici și cu lichiditate mică.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii, iar cel net din estimările de mai jos este calculat cu un impozit pe dividende de 5%, cu excepţia FP, a cărui distribuţie de numerar nu este impozabilă.

Transgaz (TGN) este pe primul loc în topul dividendelor potenţiale, chiar dacă preţul actiunii a crescut mult pe parcursul anului. Profitul la 9 luni a crescut cu 21% faţă de perioada similară a anului precedent, iar analiştii se aşteaptă ca rezultatele să fie asemănătoare în ultimul trimestru celor de anul trecut.

„Transgaz va fi afectată de diminuării tarifelor de transport de la 1 octombrie 2017, însă ne aşteptăm ca acestea să fie compensate măcar parţial de schimbarea structurii de tarif, care favorizează perioadele cu consum mai mare de gaze”, spune raportul Prime Transaction.

Estimarea a pornit la fel ca la toţi emitenţii de stat de la ipoteza că rata de distribuţie va rămâne la 90%, „un lucru motivat de nevoia de bani pe termen scurt a Guvernului”.

Fondul Proprietatea (FP) a surprins investitorii în 2017 prin efectuarea a două distribuții de numerar, în loc de una, cum se întâmplase în trecut. „În conditiile in care programul de lichidare treptată (a fondului, prin reducerea capitalului social, n.r.) pare să fi fost accelerat, ne așteptăm ca și în 2018 să vedem tot două distribuții de numerar, iar de aici vine randamentul foarte mare estimat”, spune raportul citat.

Nuclearelectrica (SNN) a avut primul an cu „rezultate financiare foarte bune după listarea din 2013, iar acest lucru s-a reflectat deja în prețul acțiunilor, care au avut cea mai mare apreciere din BET incluzând dividendele”.

Romgaz (SNG) a avut „cele mai bune rezultate la nouă luni dintre companiile mari listate la BVB, iar în 2018 are capacitatea de a distribui dividende cu un randament de peste 10%. Producătorul de gaze a avut de-a lungul timpului o predispoziție pentru acordarea de dividende mari, chiar și atunci când Guvernul nu a impus acest lucru”.

Transportatorul de țiței Conpet (COTE) are în continuare „o stabilitate remarcabilă a rezultatelor financiare”, iar profitul la 9 luni / 2017 s-a apropiat deja de profitul net pe tot anul 2016. „ne așteptăm să vedem o creștere a profitului pe acțiune și, implicit, a dividendului. Conpet are obiceiul de a distribui integral profitul prin dividende, așa ca am păstrat rata de 100% și la estimarea dividendului aferent anului 2017”.

BRD Groupe Societe Generale (BRD) și OMV Petrom (SNP) sunt „două prezențe mai puțin obișnuite în topul dividendelor potențiale. Ambele au avut de-a lungul timpului o politică de dividend conservatoare, cu rate de distribuție sub 50%, întreruptă în acest an, când au distribuit 70%, respectiv 82% din profit prin dividende”.

După „perioade mai proaste, cu profituri foarte mici sau chiar cu pierderi în ultimii ani, 2017 a adus creșteri substanțiale ale profitului atât pentru BRD cât și pentru SNP, așa că ne așteptăm ca ratele de distributie să nu mai fie la fel de mari. Am estimat o rată de alocare de 50%, între ratele din acest an și cele istorice”.

Bursa de Valori Bucuresti S.A. (BVB), operatorul pieței omonime, este o „altă prezență neobișnuită în topul din acest an, operatorul de piață având pe de o parte o creștere importanta a profitului net și, pe de altă parte, o scădere a prețului acțiunii în ultima perioadă”.

Cei doi factori, ca și politica de dividende generoasă, duc la un randament de dividend potențial de peste 5%, la pretul de piață din prezent.

SIF Transilvania (SIF3) și SIF Moldova (SIF2) au înregistrat creşteri mari de preţ dar profituri modeste şi, „în aceste condiţii, ar fi de aşteptat ca acţionarii să pună presiune pe management pentru obţinerea unor randamente mai bune sau pentru implementarea unor metode alternative cum ar fi distribuţiile de numerar ca ale Fondului Proprietatea”, mai spune raportul Prime Transaction.

Randamente mari de dividende mai promit şi acţiunile unor companii mult mai puţin lichide pe piaţă și, multe, mai mici decât cele amintite mai sus:

Altfel, „evident, chiar și după creșterea recentă a dobanzilor, dividendele companiilor listate vor continua să aducă randamente mult mai mari decât depozitele bancare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: