duminică

21 aprilie, 2024

20 martie, 2022

Bulgaria nu va înnoi contractul de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, ci va analiza alternativele, inclusiv un contract comun la nivelul Uniunii Europene pentru a evita golurile de aprovizionare, a declarat vice prim-ministrul bulgar Assen Vassilev, citat de Bloomberg.

Consumul de gaze naturale al Bulgariei este, în prezent, aproape în întregime acoperit de un contract pe 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârşitul anului 2022.

De teama eventualelor perturbări ale aprovizionării în contextul războiului din Ucraina, autorităţile de la Sofia vor acum să grăbească proiectele de diversificare mult întîrziate, ca acela al gazoductului de interconectare cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze.


De întârzierea interconectorului cu Grecia a suferit și România, căci pe acolo ar fi trebui să vină și în România gaze azere din regiunea caspică prin gazoductul transanatolian TANAP.

Războiul a schimbat planurile

„Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia” pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora fluxurile din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract, a spus Assen Vassilev.

Guvernul de la Sofia speră că se va pune la punct un mecanism comun de achiziţii de la gaze la nivelul UE, până la sfârșitul verii. Astfel UE ar putea negocia preţuri mai bune, a argumentat vicepremierul bulgar Vassilev.

Războiul din Ucraina a forţat deja UE să îşi redefinească politica energetică şi să caute soluții de reducere mai rapidă a dependenţei de Rusia, până la eliminarea până în 2027 a achizițiilor de combustibili fosili.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: