România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Bulgaria / Noul an școlar începe în forma clasică, dar sunt pregătite scenarii pentru valul 2 Covid
de Iulian Soare , 20.7.2020
Anul școlar 2020 – 2021 va începe în Bulgaria cu prezența la cursuri pentru toate clasele și elevii, dar se lucrează la pregătirea scenariilor pentru eventualitatea unui al doilea val al epidemiei de coronavirus.
Fiecare școală trebuie să aibă un planpentru trecerea la cursuri, după caz, a explicat președintele Uniunii angajatorilor din sistemul de învățământ public din Bulgaria și director al Școlii 119 din Sofia, Dian Stamatov, citat de Rador.
Decizia de a se începe normal a fost dorită de toți – profesori, elevi și părinți. Cu toate acestea, orice altă opțiune trebuie luată în considerare, dacă apare o răspândire mare a coronavirusului într-o anumită școală sau o clasă.
Unitățile de învățământ trebuie să fie pregătite pentru dezinfectare și, dacă se impune, pentru trecerea pentru câteva zile la cursurile online, până la rezolvarea eventualelor probleme.
Planul va descrie cum se va acționa în cazul copiilor bolnavi într-o singură clasă și cum se va proceda dacă apărea infectări în întreaga școală.
Directorii trebuie să explice detaliat, în funcție de situație, dacă vor închide o singură clasă, un etaj sau întreaga școală.
Grupul de lucru alcătuit pentru pregătirea viitorului an școlar și format din experți de la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, precum și directori și profesori va descrie toate situațiile posibile și cum se va reacționa.
Planurile vor cuprinde și proceduri pentru cantinele școlare, vor preciza situațiile în care ar trebui închise temporar sau complet.
În cazul trecerii la un regim de învățare mixt, fiecare clasă sau întreaga școală va folosi o platformă unitară, dar nu Viber, Facebook sau Zoom, ca până acum.