13 aprilie, 2023

Deficitul de cont curent al României în primele două luni ale anului a fost de 2,6 miliarde euro, mai mic decât cel înregistrat pentru aceeași perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 3,16 miliarde de euro, (scădere de aproape 22%), arată datele publicate joi de Banca Națională a României.

Comparativ cu aceași perioadă a anului trecut, în structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 130 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 641 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 206 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au urcat cu 4% în primele două luni din 2023, la 1,98 miliarde de euro, comparativ cu 1,903 miliarde euro în perioada similară din 2022.


„Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 1,98 miliarde euro (comparativ cu 1,9 miliarde euro în perioada ianuarie – februarie 2022), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 1,57 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 405 milioane euro”, se menționează în comunicatul BNR.

În același timp, balanța veniturilor primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) a înregistrat un deficit mai mare cu 2,06 milioane euro (de la 2,41 miliarde euro la aproape 2,87 miliarde euro), balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 641 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a consemnat excedent la finele lunii iulie, de 831 milioane euro (+61%).


În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 130 milioane euro,balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 206 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 24 milioane euro.

154 miliarde de euro, datoria externă

Datoria externă, publică și privată, a crescut la finalul lui februarie cu aproape 10 miliarde de euro (9,87 mld.) față de finalului anului trecut, la 154 miliarde de euro, iar datoria administrației publice a ajuns la 66,5 miliarde euro, creștere cu 15% în primele două luni.

(Citiți și: ”Record absolut: Statul a împrumutat o treime din necesarul total de finanțare din 2023 în primă lună a anului”)


În structură, cea mai mare creștere a fost datoria pe termen lung a României (9,1% față de finele anului) și a atins 106,6 miliarde euro (69% din totalul datoriei)

Datoria pe termen scurt a crescut în aceeași perioadă cu 2,2%, până la nivelul de 48 miliarde euro (31% din totalul datoriei)

Deși soldul datoriei externe a crescut cu aproape 10 miliarde de euro, situația s-a îmbunătățit comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, Astfel, rata serviciului datoriei externe pe termen lungna a fost 13,1% în ianuarie-februarie, comparativ cu 16,2% în 2022. Gradul de acoperire a importurilor la finele lui februarie a urcat la 5,2 luni, în comparație cu 4,4 luni la 31 decembrie 2022, se arată în comunicatul BNR.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 28 februarie 2023 a fost de 88,8%, comparativ cu 80,2% la 31 decembrie 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: