Cu toate că numărul turiștilor străini ajunși în România aproape s-a dublat în primele nouă luni ale anului, turismul a continuat să fie singurul serviciu care a generat deficit de cont curent, în contextul în care vacanțele românilor peste hotare nu au fost compensate de cele ale străinilor în România, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS) și ale Băncii Naționale a României (BNR).
Numărul total al turiștilor străini cazați în structurile de cazare turistică colectivă în primele nouă luni ale anului a fost de 1,167 milioane de persoane, cheltuielile acestora însumând 3,157 miliarde de lei (circa 2.700 de lei pe persoană), reiese din datele publicate vineri de INS. Numărul acestora este practic dublu față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, când doar 615,4 mii de turiști străini s-au cazat în structurile de cazare turistică colectivă, cheltuind 1,43 miliarde de lei.
Din datele INS, servicii de turism-călătorii au generat un deficit de cont curent de aproape două miliarde de euro în primele nouă luni din 2022, în creștere cu 56,7% față de aceeași perioadă din 2021. Turismul este singurul serviciu care produce deficit de cont curent în balanța de plăți a României.
Pe ce și-au cheltuit turiștii banii
Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor.
Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.
Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,7% și cele pentru cumpărături 14,2%.
Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,3%, cheltuielile pentru cumpărături 16,0% și cele în restaurante și baruri 15,2%.
Din totalul nerezidenților sosiți în România în primele nouă luni, 44,4% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turiști, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare și autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 57,0 mii, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei. Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) și cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (12,7%).
***