joi

28 martie, 2024

12 august, 2022

România suferă de un „nivel alarmant” al deficitului de cont curent (nota de plată externă) și este expusă la pericolul ieșirilor de capital.

Deficitul de cont curent în acest moment al României este cel mai mare dintre țările cu economii emergente, mari și mici, analizate de Capital Economics.

Turcia, cu deja marile sale probleme (hiperinflație, depreciere masivă a monedei) are un deficit de cont curent mai mic decât al României. Ungaria, Cehia și Polonia, cu care ne comparăm de obicei, au deficite mult mai mici.


Numai în primele 4 luni ale acestui an, deficitul de cont curent al României crescuse cu 84% până la 7,57 miliarde de euro. O lună mai târziu urcase la 10,2 miliarde de euro.

România se confruntă deja cu ieșiri de capital semnificative

„Deficitul de cont curent și-a accentuat considerabil trendul de adâncire în raport cu perioada similară a anului anterior, inclusiv ca urmare a deteriorării puternice a dinamicii soldului balanței veniturilor primare, pe seama ieșirilor de profituri reinvestite și de dividende distribuite”, spune Banca Națională a României în raportul asupra inflației, publicat miercuri.

BNR estimează că deficitul de cont curent va fi de 7% la sfârșitul anului.

Banca Națională consideră că deficitul se va atenua dacă guvernul  își va colecta mai sârguincios taxele și va „aborda cât mai rapid problemele structurale persistente ale economiei românești”. „Pe termen mediu, o reluare a corecției deficitului extern este condiționată, pe de o parte, de disiparea problemelor din lanțurile globale de valoare adăugată, accentuate de conflictul din Ucraina, iar, pe de altă parte, de progresul probabil al consolidării fiscale, de ritmul de revenire a activității economice a partenerilor externi, precum și de abordarea cât mai rapidă a problemelor structurale persistente ale economiei românești”.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: