sâmbătă

22 iunie, 2024

25 iulie, 2012

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) înrăutățește prognoza de creștere ecopnomică a României pe 2012 și trage un semnal de alarmă pentru anul 2013 – potrivit unui Raport al băncii citat de MEDIAFAX.

„Până recent, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, după recuperarea din 2011. Încetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă”, se arată în raportul BERD.

Potrivit raportului, prognoza de creștere economică a României scade de la 1,2 la 0,8 din PIB pe anul 2012. berd a înrăutăţit şi aşteptările privind creşterea economiei României anul următor: de la 2,6% la 1,8%.


În Europa de Sud-Est, regiune din care face parte România, berd vede o incertitudine ridicată a perspectivelor economice pe termen scurt. Vulnerabilităţile sectorului financiar reprezintă principalul risc, având în vedere că cea mai mare parte a sistemului bancar este controlată de instituţii de credit din străinătate, dar şi depenţa de finanţarea externă în multe din aceste ţări.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: