vineri

26 aprilie, 2024

30 octombrie, 2023

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,7 miliarde de lei (343,8 milioane de euro), în creştere cu 10,3% faţă de perioada simiară din 2022, rezultat datorat unei performanţe operaţionale îmbunătăţite, susţinută de un volum mai mare de afaceri cu clienţii și a dobânzilor mai mari, confom comunicatului Bursei de Valori București.

Rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 18,2% până la 2,32 mld. lei (470,7 milioane de euro), pe fondul unor venituri operaţionale mai mari, parţial compensate de cheltuieli operaţionale mai ridicate.

În paralel, venitul net din dobânzi a crescut cu 27,0% până la 2,67 mld. lei (540,7 milioane de euro), determinat de un volum mai mare de business împreună cu dobânzi mai mari pe piaţa monetară.


Venitul net din comisioane s-a îmbunătăţit cu 4,4% până la 723,9 milioane de lei (146,6 milioane de euro), determinat de venituri din comisioane mai mari din creditarea corporate, cât şi din operaţiuni cu titluri de valoare.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 11,3% până la 401,5 milioane de lei (81,3 milioane de euro), determinat de o activitate de tranzacţionare mai redusă.

Venitul operaţional a crescut cu 15,5% până la 3,83 mld.de lei (777,2 milioane de euro), determinat de venituri nete din dobânzi şi venituri nete din comisioane mai mari.

Raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit până la 39,4% în primele nouă luni din 2023, faţă de 40,8% în perioada similară din 2022.


Rata creditelor neperformante s-a menţinut stabilă faţă de trimestrul anterior la 2,7% în septembrie 2023, uşor sub nivelul de 2,8% înregistrat în decembrie 2022. Această evoluţie reflectă volumul recuperărilor şi al creditelor redevenite performante pe ambele segmente retail şi corporate, care au compensat ritmul normal de formare de noi credite neperformante. În acelaşi timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante a atins nivelul de 187,8% în septembrie 2023.

Erste Group a anunțat profit operațional de 4,2 mld. euro

Grupul bancar austriac Erste Group Bank a raportat un profit operațional de 4,2 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2023, aproape dublu comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat 2,9 miliarde de euro, transmite Reuters.

Erste Group, un important jucător pe piața bancară din multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, a continuat să beneficieze de pe urma dobânzilor mai mari și șomajului scăzut din regiune,

În primele nouă luni ale anului, venitul net din dobânzi al Erste Group a urcat până la 5,422 miliarde de euro (în creștere cu 23,7% în ritm anual de la 4,385 miliarde de euro). Venitul net din comisioane a crescut și el cu 5,9% până la 1,937 miliarde de euro.

„Contextul economic general s-a deteriorat semnificativ pe parcursul acestui an. Totuși, am putut să ne majorăm volumul împrumuturilor în primele nouă luni. Calitatea portofoliului nostru de credite rămâne excelentă și proporția creditelor neperformante este la un minim istoric de aproape 2% pe toate piețele noastre”, a declarat directorul general de la Erste Group, Willi Cernko. Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene.

Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: