vineri

26 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să majoreze dobânzile până la un nivel care va începe să restrângă creșterea, dar și guvernele trebuie să adopte o poziție de consolidare fiscală, cu deficite și subvenții mai mici, a declarat Philip Lane, economistul șef al BCE, într-un interviu pentru Financial Times.

BCE a majorat ratele cu 2,5 puncte procentuale din iulie, în încercarea de a opri o creștere istorică a inflației, dar factorii de decizie politică au spus deja că va fi nevoie de mai mult pentru a reveni la rate de creștere a prețurilor în apropierea țintei de 2% a instituției. BCE speră ca acest obiectiv să fie atins până în 2025.

„Trebuie să creștem mai mult ratele”, a spus Lane. „Anul trecut puteam spune că este clar că trebuie să aducem ratele la niveluri mai normale, iar acum spunem, ei bine, de fapt, trebuie să le aducem într-un teritoriu restrictiv.”


Deși piețele se așteaptă acum ca rata de depozit, de 2%, să fie majorată până la un vârf de 3,3% în această vară, Lane a adoptat o abordare mai prudentă, argumentând că răspunsul firmelor, gospodăriilor și guvernelor la mișcările BCE va fi esențial.

Rolul guvernelor, cheie în lupta împotriva inflației

Lane a mai spus că guvernele din zona euro, care cheltuiesc prea mult pe subvenții în prezent, vor trebui să își asume un rol mai important în lupta împotriva inflației.

„De asemenea, guvernele trebuie să renunțe la deficitele mari care persistă”, a spus el. „Va fi necesară o ajustare fiscală semnificativă în următorii ani”.

Inflația va scădea rapid în acest an, dar o mare parte din această evoluție se va datora unui „efect de bază”, deoarece creșterea prețului gazului este scăzută față de cifrele anterioare. Dificultatea s-ar putea dovedi asigurarea fazei finale a luptei cu inflația.


„Întrebarea este cum se ajunge de la inflație de două cifre la sfârșitul anului 2023 la ținta de 2% în timp util”, a spus Lane. „Acolo va fi importantă politica privind rata dobânzii… pentru a ne asigura că ultimul kilometru de revenire la țintă este livrat.”

Odată ce ratele sunt suficient de mari pentru a restricționa creșterea, BCE va trebui să asigure un echilibru fin între a nu scufunda economia în recesiune și a nu prelungi inutil efectele inflației.

riscul de a face prea mult față de a face prea puțin și aceasta poate fi o problemă care se prelungește pentru „următorul an sau doi”, a spus Lane.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: