Excesul de lichiditate de care s-a bucurat sistemul bancar în noiembrie a dus la o scădere a dobânzilor la depozitele noi la termen, o premieră în contextul creșterilor constante și semnificative ale costurilor de finanțare în acest an, antrenate de avansul inflației și răspunsul Băncii Naționale a României (BNR).
Dobânzile la depozitele noi la termen au scăzut în noiembrie la 6,9%, cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul din octombrie, scădere antrenată de reducerea bonificațiilor depozitelor companiilor, de la 7,5% în octombrie la 6,8% în septembrie. Depozitele noi constituite de companii au reprezentat 70% din volumul depozitelor noi atrase de bănci în noiembrie, potrivit datelor BNR.
Pe de altă parte, dobânzile la credite au continuat să crească. În cazul companiilor, avansul a fost marginal, de 0,02 puncte procentuale, la 10,3% pe an. În ceea ce privește creditele de consum accesate de populație, costurile acestora au urcat, în medie, cu aproape 0,6 puncte procentuale, în vreme ce dobânzile la creditele ipotecare au consemnat un avans de 0,3 puncte procentuale.
Dobânzile la depozite au crescut mai repede decât dobânzile la credite
Față de noiembrie 2021, dobânzile la depozitele noi la termen constituite de populație au înregistrat un avans de 5,8 puncte procentuale, iar cele constituite de companii de aproape cinci puncte procentuale. În același timp, dobânzile la creditele retail de consum au crescut cu 4,4 puncte procentuale, cele ale creditelor retail ipotecare cu 3,2 puncte procentuale, iar cele ale creditelor corporate cu 5,6 puncte procentuale. Cu alte cuvinte, dobânzile la depozite au crescut într-un ritm mai accelerat decât dobânzile la credite.
BNR a avut o influență puternică asupra acestei situații, deoarece, de la izbucnirea războiului din Ucraina a avut o politică de control stric al lichidității. Din martie, sistemul bancar din România se află într-un deficit de lichiditate față de BNR, iar acest lucru poate fi costisitor. Dacă Banca Națională nu organizează licitații repo bilaterale, pentru a oferit lichiditate băncilor, acestea trebuie să apeleze la facilitatea de creditare Lombard, unde dobânzile sunt cu un punct procentual mai mari decât dobânda cheie de politică monetară.
Prin urmare, băncile au ales să majoreze dobânzile la depozite pentru a atrage lichiditate de la clientelă.
În noiembrie însă tendința s-a inversat. Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate față de BNR de 5,5 miliarde de lei (stoc mediu zilnic), pentru prima dată din luna februarie a anului acesta. În luna octombrie sistemul bancar avea un deficit de lichiditate de 4,3 miliarde de lei, potrivit calculelor specialiștilor BCR.
***