15 decembrie, 2022

Banca Centrală Europeană a încetinit ritmul creșterii ratelor dobânzii, în linie cu deciziile de politică monetară din SUA și Marea Britanie, majorând joi costurile de împrumut cu jumătate de punct procentual și avertizând cu privire la viitoarele creșteri ale dobânzilor, transmite Financial Times.

Decizia a fost anticipată de majoritatea economiștilor, costurile de finanțare din zona euro ajungând la 2%, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2008. În cadrul precedentelor două ședințe de politică monetară, banca centrală a majorat costurile de împrumut cu 0,75 puncte procentuale de fiecare dată.

„Ratele dobânzilor vor trebui în continuare să crească semnificativ, într-un ritm constant pentru a atinge niveluri care sunt suficient de restrictive pentru a asigura o revenire la timp a inflației”, se arată în comunicatul BCE. „Inflația rămâne mult prea mare.”


Randamentul obligațiunii de stat germane pe zece ani, referință la nivel european și nu numai, a crescut cu 0,1 puncte procentuale, la 2,031%, în timp ce randamentul obligațiunii italiene pe 10 ani a crescut cu 0,22 puncte procentuale, la 4,08%. Randamentele cresc atunci când prețurile obligațiunilor scad.

Decizia vine după ce Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei și Banca Națională Elvețiană au majorat la rândul lor ratele de dobândă cheie cu jumătate de punct procentual în această săptămână, în scădere față de mișcările anterioare de 0,75 puncte.

Prin majorări mai mici ale ratelor dobânzilor, băncile centrale de pe ambele maluri ale Atlanticului răspund la semnele că inflația a atins vârful. Totodată, decizia ține cont și de faptul că intrarea în recesiune a economiilor pare din ce în ce mai probabilă în lunile ce urmează.

Inflația din zona euro a scăzut de la un nivel record de 10,6% în octombrie la 10% în noiembrie, întărind speranțele investitorilor că avansul prețurilor va decelera spre ținta de 2% a BCE și va permite factorilor de decizie să înceteze creșterea ratelor la începutul anului viitor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: