sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 martie, 2023

O reuniune neprogramată a Consiliului de Supervizare al Băncii Centrale Europene va avea loc vineri, pentru a discuta vulnerabilităţile sectorului bancar din zona euro, după recentele scăderi ale acţiunilor băncilor, a anunţat un purtător de cuvânt al BCE.

Săptămâna aceasta, acţiunile băncilor au înregistrat scăderi semnificative, prima dată după prăbuşirea Silicon Valley Bank din Statele Unite, apoi după problemele credit Suisse, care s-au atenuat abia după ce Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a confirmat că va împrumuta credit Suisse 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari).

„Consiliul de Supervizare se întâlneşte pentru a face schimb de opinii şi pentru a furniza membrilor săi o actualizare a recentelor evoluţii din sectorul bancar”, a precizat purtătorul de cuvânt al BCE pentru Reuters, preluată de Agerpres.


Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că scopul întâlnirii este de a monitoriza lichidităţile din sectorul bancar al zonei euro şi de a urmări orice dificultăţi cu care s-ar putea confrunta orice bancă. Sursele nu se aşteaptă să fie anunţate decizii imediat după reuniune.

Joi şi vineri, acţiunile băncilor s-au redresat, chiar dacă Banca Centrală Europeană a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii.

(Citește și: „Credit Suisse împrumută 54 mld. dolari de la Banca Centrală a Elveției„)

Credit Suisse a anunțat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană, pentru a susține lichiditatea și a recâștiga încrederea investitorilor, după ce o prăbușire a acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o potențială criză bancară, transmite Reuters.

Anunțul băncii cu sediul în Zurich a ajutat la inversarea tendinței de pe bursele globale.


Autoritățile elvețiene au anunțat anterior că banca îndeplinește „cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor cu importanță sistemică” și că ar putea accesa lichiditatea băncii centrale dacă este necesar.

Credit Suisse este prima bancă globală importantă căreia i s-a oferit un colac de salvare de urgență de la criza financiară din 2008, iar problemele sale au ridicat îndoieli serioase cu privire la capacitatea băncilor centrale de a susține lupta împotriva inflației prin creșteri agresive ale ratei dobânzii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: