luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2023

Acțiunile credit Suisse au avut parte de un declin de peste 20% miercuri, ajungând la un nou minim record, după ce Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al credit Suisse, a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii elvețiene, transmite Reuters.

Prăbușirea acțiunilor credit Suisse au dus la o scădere de 6% a indexului băncilor europene.

Banca Națională din Arabia Saudită, care la rândul său este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acționar al credit Suisse, după ce a preluat o participație de 9,9% la banca elvețiană pentru suma de 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participații s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.


Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.

„Răspunsul este categoric <<nu>> din mai multe motive, cel mai simplu fiind cel legat de reglementare şi statut”, a spus Ammar Al Khudairy, adăugând că „dacă vom trece peste 10%, automat se aplică noi reguli fie din partea organismului nostru de reglementare, fie din partea celui din Elveţia sau din Europa. Nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare.”

Problemele credit Suisse

De mai multe luni, credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activitățile sale principale din domeniul managementului averilor.

Marți, banca a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate “deficiențe majore” în controalele privind raportările financiare și încă nu a oprit exodul de clienți.


A doua mare bancă din Elveția caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor și a clienților. Retragerile de fonduri de către clienți în trimestrul patru au depășit 110 miliarde de franci elvețieni (120 miliarde de dolari).

Oficialii de la Banca Națională a Elveției (SNB) nu au dorit să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta situația cu care se confruntă credit Suisse, după ce titlurile au scăzut cu 20%.

Credit Suisse a tras după sine întregul sistem bancar european

Și acțiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacționarea titlurilor credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilității.

Indicele bancar european a scăzut cu 6%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul anului. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

“Piețele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând credit Suisse. Aceste evoluții afectează întregul sector bancar european”, a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest din Milano.

Și acțiunile băncii elvețiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas și Societe Generale cu 8,7% și, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell și ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% – 7,5%.

Băncile americane au deschis la rândul lor pe minus

Băncile americane au înregistrat la rândul lor scăderi semnificative ale valorii acțiunilor la deschiderea ședinței de tranzacționare de miercuri.

Citigrup a consemnat o depreciere de -5,6%, Bank of America de -3,3%, JPMorgan Chase de -4,1%, First Republic Bank de -14%, Western Allicen Bancorp de -6,7%, iar PacWest Bancorp de -22%.

Acest lucru a afectat și evoluția indicilor. S&P 500 a scăzut cu 1,46%, Dow Jones Industrial Average cu 1,6%, iar Nasdaq cu 1%.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: