marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2023

Credit Suisse a anunțat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană, pentru a susține lichiditatea și a recâștiga încrederea investitorilor, după ce o prăbușire a acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o potențială criză bancară, transmite Reuters.

Anunțul băncii cu sediul în Zurich a ajutat la inversarea tendinței de pe bursele globale.

Autoritățile elvețiene au anunțat anterior că banca îndeplinește „cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor cu importanță sistemică” și că ar putea accesa lichiditatea băncii centrale dacă este necesar.


Credit Suisse este prima bancă globală importantă căreia i s-a oferit un colac de salvare de urgență de la criza financiară din 2008, iar problemele sale au ridicat îndoieli serioase cu privire la capacitatea băncilor centrale de a susține lupta împotriva inflației prin creșteri agresive ale ratei dobânzii.

„S-a eliminat un risc imediat. Dar ne confruntă cu o altă alegere. Cu cât facem mai mult acest lucru, cu atât tocim mai mult efectele politicii monetare și va trebui să trăim mai mult cu o inflație mai mare” a comentat Damien Boey, strateg șef la Barrenjoey din Sydney.

Acțiunile băncii au crescut cu 21% în primele ore de tranzacționare din Europa.

Acțiunile credit Suisse s-au prăbușit miercuri după ce Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al băncii, a anunțat că nu poate furniza asistență financiară băncii elvețiene.


Prăbușirea acțiunilor Credit Suisse au dus la o scădere de 6% a indexului băncilor europene.

Banca Națională din Arabia Saudită, care la rândul său este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acționar al Credit Suisse, după ce a preluat o participație de 9,9% la banca elvețiană pentru suma de 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participații s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: