joi

18 aprilie, 2024

21 februarie, 2022

O scurgere masivă de date ale credit Suisse arată că printre deținătorii de conturi la cea de-a doua bancă elvețiană figurează un traficant de persoane și membri ai elitei politice sau financiare din țări cu corupție endemică, precum Venezuela. Dezvăluirile, sub numele generic de Suisse Secrets, au început să fie publicate de Süddeutsche Zeitung și cuprind informații despre aproximativ 18.000 de conturi deschise la credit Suisse, informații ce au ajuns în posesia jurnaliștilor de OCCRP și Süddeutsche Zeitung.

„Băncile elvețiene au fost sinonime cu secretul timp de decenii. Dar ceea ce este bun pentru clienții bogați ai băncilor poate fi rău pentru toți ceilalți. Când politicienii corupți sau reprezentanți ai crimei organizate apelează la Elveția pentru a-și proteja banii de privirile indiscrete, victimele crimelor lor nu îi vor mai vedea niciodată. Și odată ce banii murdari ajung într-un cont bancar elvețian, sunt liberi să meargă oriunde. Legile draconice ale secretului bancar din Elveția au făcut aproape imposibil ca alte guverne sau jurnaliști să tragă la răspundere industria. Până acum”, este prezentarea făcută de cei de la OCCRP.

Banca respinge „cu fermitate” acuzațiile și concluziile despre presupusele practici imorale ale băncii și susține că cele mai multe cazuri sunt vechi, inclusiv din anii 1960, când legile, precum și regulile instituțiilor financiare erau foarte diferite de cele de acum.

Țările din care provin cei mai mulți clienți din baza de date ajunsă în posesia jurnaliștilor sunt din state cu elite politice foarte corupte. Până în urmă cu câțiva ani, acestea obișnuiau să-și pună la adăpost, în Elveția, averile dobândite ilegal.

În pofida angajamentelor de două decenii a credit Suisse de a lua măsuri împotriva fondurilor nelegitime, datele scurse de la bancă dezvăluie că aceasta încă lucrează cu zeci de criminali, dictatori, oficiali din serviciile secrete, partide sancționate și actori politici cu avere uriașă, conturile identificate de jurnaliști ca având probleme deținând active de peste opt miliarde de dolari, mai spune OCCRP.

Un spion din Yemen implicat în tortură, fiii unui om puternic din Azerbaidjan care stăpânește un teritoriu muntos, birocrați acuzați că au jefuit bogăția petrolieră a Venezuelei, familia unui șef din serviciile secrete egiptene care a supravegheat torturarea suspecților de terorism pentru CIA sau un italian acuzat că a spălat bani pentru grupul criminal „Ndragheta”, toți sunt clienții credit Suisse.

În total, peste 100 de miliarde de franci elveţieni (95 de miliarde de euro) sunt vizate în conturile studiate de către jurnaliștii care au primit informațiile.

Aceste divulgări se concentrează în principal asupra unor ţări din Africa, Orientul Mijlociu, Asia şi America de Sud.


Clienţii domiciliaţi în Europa de Vest reprezintă doar 1% dn total, precizează Le Monde.

Pe de altă parte, cotidianele britanic The Guardian şi american The New York Times (NYT) scriu că banca a deschis şi menţinut conturi ale unor clienţi cu risc mare, inclusiv infractori implicaţi în trafic de persoane, potrivit BBC, preluat de News.ro.

Majoritatea conturilor vizate au fost deschise după 2000, însă între ele nu se află conturi curente, potrivit BBC.

Crédit Suisse – numărul doi în sectorul bancar elveţian – a fost zguduită de o serie de scandaluri anul trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: