joi

22 februarie, 2024

27 septembrie, 2022

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna aceasta.

„Criza energetică… provoacă acum presiuni inflaționiste insuportabile care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile. Trebuie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, se arată în scrisoarea văzută de Politico și trimisă comisarului pentru energie Kadri Simson.

Mai jos, argumentele taberelor și situația energetică de facto din economia și societatea europeană.

(Citiți și: ”Cum se scumpește electricitatea prin mecanismul formării prețurilor. Alternativele și revoltele”)

13 state membre refuză să înțeleagă de ce trebuie să plătească gaz mai scump decât oriunde în lume


Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

Europenii plătesc în prezent mai mult decât oricine altcineva din lume pentru gaze naturale – prețurile spot sunt de 6-10 ori mai mari decât cele din SUA și de peste dublu față de cele din Asia.

Liderii și diplomații din cele 13 țări susțin că nu există niciun motiv pentru care UE ar trebui să plătească mai mult pentru transporturile de GNL – din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu – decât clienții asiatici.

Oponenții măsurii vorbesc de riscuri de aprovizionare

Țările de Jos, Ungaria și Danemarca sunt sceptice față de propunere, afirmă diplomați europeni. Politicienii, inclusiv cancelarul Olaf Scholz, la începutul acestei luni, au avertizat că există un risc de aprovizionare.


Argumentul este că, dacă UE ar impune un plafon maxim de preț al gazelor, navele cu GNL pur și simplu își vor schimba cursul și își vor vinde marfa în altă parte.

Statele care sunt în favoarea unui plafon sunt frustrate de acest raționament, argumentând că liderii lor au abordat acest risc în propunerile lor.

Unii dintre cei mai respectați lideri ai UE, inclusiv Mario Draghi, și țări cu zeci de ani de experiență în importul de GNL, precum Belgia, insistă că nu există niciun risc de aprovizionare.

Argumente pro plafonare, nervozitate la adresa Germaniei. Intereselor Germaniei

Susținătorii ideii de plafon nu cer o simplă limită de preț, ci mai degrabă o „plafon de preț dinamic” – stabilind o limită care rămâne întotdeauna puțin peste ceea ce plătesc alți importatori, astfel încât să existe permanent un stimulent pentru vânzarea GNL în Europa.

Cu un plafon de preț, importatorii din UE ar fi plătit luna aceasta 155 euro per MWh, peste prețurile asiatice de 150 euro, dar cu mult mai mici decât cei 300 euro per MWh, sau chiar mai mult, pe care importatorii din UE au fost nevoiți să îi plătească până acum.

Dacă UE chiar vrea să își valorifice puterea economică ca uniune, în loc să ofere doar acoperire pentru taxele pe care Germania le-ar putea implementa la nivel național, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să aprobe o limită a prețurilor de import sau a achiziții comune, susțin înalți diplomații UE.

Dezbinați în diversitate: UE însăși a provocat creșterea prețurilor la GNL

Explozia prețurilor în Europa a fost determinată inclusiv de țări UE individuale care au concurat pentru aceleași transporturi limitate de GNL.

Startul, scrie Politico, a fost dat de comercianții germani care au importat cantități mari de gaz pentru a umple depozitele țării.

După ce liderii Germaniei au anunțat că nu vor mai plăti în plus pentru aceste transporturi, iar politicienii au spus că țările UE nu ar trebui să liciteze pentru aceleași provizii, prețurile au început deja să scadă – deși în mod clar nu suficient.

Plafonarea prețului la gaze ar rezolva doar jumătate de problemă

Chiar dacă toată Europa ar plăti același preț pentru GNL importat, se pune întrebarea cum se distribuie resursa prețioasă între țările UE. Ar fi nevoie de un nivel de coordonare pe care liderii UE nu l-au putut atinge până acum.

Unii lideri europeni spun că și achizițiile comune de gaze ar putea întâmpina aceeași problemă. Charles Michel a argumentat recent în favoarea achizițiilor comune pentru a împiedica o creștere artificială a prețurilor.

Cu toate argumentele lor puternice, este puțin probabil ca liderii UE să ajungă la un acord cu privire la plafonarea prețurilor. Dar chiar și discuția în sine poate „disciplina” piețele.

Contractele futures pentru noiembrie au fost luni în jurul valorii de 195 de euro luni, în scădere de la 350 de euro la sfârșitul lunii trecute, dar totuși de cinci ori mai mari decât anul trecut.

***

(Citiți și: ”Cum se scumpește electricitatea prin mecanismul formării prețurilor. Alternativele și revoltele)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: