vineri

29 martie, 2024

10 septembrie, 2022

Miniştrii Energiei din UE au respins vineri soluția de plafonare a preţului gazelor ruseşti. Aceștia, scrie Reuters, au cerut Comisiei să elaboreze în următoarele zile propuneri de limitare a veniturile producătorilor de energie din afara gazelor.

La reuniunea de vineri, miniștrii energiei au avut opinii diferite dacă și cum să impună un plafon de preț pentru gazul natural rusesc dar, scrie Associated Press, poziția Ungariei a fost determinantă: a refuzat orice discuție pe această temă spunând că este împotriva intereselor sale de aprovizionare.

Ţările UE au acceptat în schimb propunerea Comisiei de a oferi fonduri de urgenţă companiilor de energie care se confruntă cu probleme şi au însărcinat Comisia să elaboreze astfel de măsuri.

Noile propuneri vor fi prezentate statelor membre în 3 zile


”Planul B” ar face ca guvernele să taxeze ”veniturile în exces” realizate de centrale eoliene, nucleare şi pe cărbune, care îşi pot vinde în prezent energia la preţuri record, determinate de costul gazelor, şi să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor.

Producătorii de combustibili fosili ar urma să plătească ”o contribuţie de solidaritate”, se arată într-un rezumat al întâlnirii.

”A lua unele dintre aceste profituri în exces şi a le returna gospodăriilor are sens”, a declarat vineri ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei.

Comisia urmează să prezinte o nouă variantă de propuneri săptămâna viitoare, marţi.


Miniştrii Energiei ar putea organiza încă o întâlnire de urgenţă la sfârşitul acestei luni, pentru a negocia şi a aproba planurile finale, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

Doar 15 state au susținut fără comentarii măsurile energetice împotriva Rusiei

Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru energia din Rusia.

Unele ţări care încă primesc gaze ruseşti au spus că nu sunt dispuse să rişte să piardă această aprovizionare.

”Dacă restricţiile de preţ ar fi impuse exclusiv gazelor ruseşti, aceasta ar duce evident la o întrerupere imediată a aprovizionării cu gaze ruseşti”, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.

Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au exprimat în favoarea unui plafon generalizat al preţurilor pentru toate importurile de gaze.

Dar alte ţări, inclusiv Ţările de Jos, şi-au exprimat îndoielile.

Comisia nu favorizează limitarea prețurilor la LNG

Comisia Europeană a avertizat că limitarea preţurilor gazelor naturale lichefiate în Europa ar putea risca să îl redirecţioneze către alte regiuni, privând Europa de combustibilul atât de necesar.

”Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situaţia noastră de securitate a aprovizionării”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.

Executivul UE nu a inclus un plafon general al preţului gazelor într-o listă de măsuri pe care le-a sugerat ţărilor înainte de reuniunea de vineri.

Livrările de gaze ruseşti prin cele trei rute principale către Europa au scăzut cu aproape 90% în ultimele 12 luni, arată datele Refinitiv.

Moscova a dat vina pentru reducerea aprovizionării pe problemele tehnice cauzate de sancţiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: