fbpx

Chestiunea

Se lucrează la calea ferată UE – Orientul Mijlociu: își face România gară?

Exact la ora la care scriem aceste rânduri, o uriașă oportunitate de infrastructură feroviară trece pe sub nasul României cu o viteză mai mare decât… Mai mult

02.03.2021

La obiect

Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult

01.03.2021

Chestiunea

Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult

01.03.2021

Analiză

Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult

28.02.2021

Barometru Allianz: Pandemia, întreruperea activității și impredictibilitatea legislativă – cele mai importante riscuri pentru companiile din România

de Alexandra Pele , 20.1.2021

Cele mai importante trei riscuri la adresa companiilor identificate de managerii din România sunt pandemia, întreruperea activității și impredictibilitatea legislativă, potrivit Allianz Risk Barometer 2021.

În regiunea Europei Centrale și de Est, schimbările legislative și de reglementare intră în top 3 riscuri. La nivel global, schimbările legislative și de reglementare, dezastrele naturale, incendiile/exploziile și schimbările climatice au trecut în plan secund, ca efect al direcționării atenției pe limitarea impactului COVID-19.

Întreruperea activității, pandemia și atacurile cibernetice sunt principalele 3 riscuri identificate la nivel mondial.

În 2021 se accentuează riscurile generate de deteriorarea condițiilor de piață și macroeconomice, dar și riscurile politice. Amenințările climatice se situează pe locul 9, în coborâre cu 2 poziții, dar revin ca prioritare pe agenda publică în 2021.

Analiza privind riscurile globale în business derulată anual de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) include opiniile a 2.769 de experți din 92 de țări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri și specialiști în asigurări.

Deteriorarea condițiilor de piață (#4, plus 19%) urcă în topul riscurilor din 2021, reflectând așteptările privind creșterea numărului de insolvențe ca urmare a pandemiei.

Potrivit Euler Hermes, companie specializată în asigurări de credit comercial, vârful insolvențelor este așteptat în 2021. Indicele global de insolvență ar putea atinge un nivel record și o creștere de 35% până la sfârșitul acestui an, cu majorări maxime așteptate în SUA, Brazilia, China și principalele țări europene.

Pe de altă parte, COVID-19 va stimula probabil o perioadă de inovație, va accelera adoptarea tehnologiei, dispariția modelelor tradiționale de business și apariția unor noi competitori. Riscurile din sfera macroeconomică (#8, plus 13%) și riscurile politice (#10, plus 11%) s-au intensificat de asemenea în 2021, ca o consecință a pandemiei.

Pandemia provoacă perturbări – acum și în viitor

Anterior crizei Covid-19, riscul de întrerupere a activității domina de ani buni clasamentul riscurilor identificate de Allianz Risk Barometer și doar în ediția din 2020 cedase primul loc în favoarea riscurilor cibernetice.

Pandemia demonstrează că evenimentele care pot duce la întreruperea activității, la nivel mondial, nu sunt teoretice, ci o realitate care provoacă pierderi majore de venituri și perturbări ale producției, operațiunilor și lanțurilor de aprovizionare. Circa 59% dintre participanții la studiu au declarat că pandemia este principala cauză a întreruperii activității în 2021, urmată de incidentele cibernetice (46%), catastrofele naturale și incendiile/exploziile (aproximativ 30% fiecare).

Riscul pandemic se adaugă listei tot mai extinse a evenimentelor nepalpabile, dar cu efecte majore, cum ar fi atacurile cibernetice sau întreruperile de energie.

„Consecințele pandemiei – digitalizarea mai amplă, munca de la distanță și dependența tot mai mare de tehnologie a companiilor – vor spori probabil intensitatea riscului de întrerupere a activității în anii următori. Cu toate acestea, amenințările fizice tradiționale nu vor dispărea și trebuie să rămână pe agenda de gestionare a riscurilor. Catastrofele naturale, vremea extremă sau incendiile sunt principalele cauze ale întreruperii activității în multe industrii și ne așteptăm ca acestea să genereze în continuare pierderi mari”, explică Philip Beblo, expert în echipa globală de subscriere AGCS.

Pentru a diminua vulnerabilitățile, multe companii își propun să întărească reziliența modelului de afaceri și să diminueze riscurile pe lanțul de business.

Îmbunătățirea managementului continuității este principala acțiune a companiilor (62%), urmată de dezvoltarea unei rețele de furnizori alternativi sau multipli (45%), investițiile în lanțurile de business digital (32%) și selecția mai bună a furnizorilor (31%), potrivit participanților la Allianz Risk Barometer 2021.

Analizele AGCS arată că multe companii au realizat în pandemie că planurile de continuare a activității sunt cu mult depășite de noutatea crizei. Planificarea continuității trebuie să devină holistică, mai funcțională și mai dinamică. În plus, este necesară o monitorizare și o măsurare a impactului scenariilor de pierdere extremă, actualizare și testare constantă.

Pericolele cibernetice se intensifică

Atacurile cibernetice rămân un pericol esențial, deși au coborât în top până pe poziția a treia. Riscul cibernetic este un risc semnificativ în multe țări, inclusiv în Brazilia, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie și SUA.

Digitalizarea accelerată și munca de la distanță intensifică și mai mult vulnerabilitățile din zona IT. La apogeul primului val de lockdown, din aprilie 2020, FBI a raportat o creștere de 300% a incidentelor IT, în timp ce costurile pentru economia globală generate de criminalitatea cibernetică au ajuns la peste 1.000 miliarde de dolari, în creștere cu 50% față de acum doi ani.

Atacurile ransomware, cel mai frecevent tip de incidente cibernetice, cauzează pierderi din ce în ce mai mari și devin mai sofistificate. Expunerea companiilor mari la astfel de atacuri puternice crește de asemenea.

„Criza COVID-19 a arătat cât de repede se pot adapta infractorii cibernetici, iar creșterea digitalizării a creat oportunități noi de intruziune, cu scenarii de pierdere cibernetică în continuă dezvoltare. Atacatorii inovează folosind scanarea automată pentru a identifica lacunele de securitate, atacă routerele slab securizate sau chiar folosind conținut media realist, modificat sau falsificat de inteligența artificială. În același timp, riscurile privind protecția datelor personale și amenzile pentru încălcarea confidențialității datelor își continuă tendința ascendentă”, spune Catharina Richter, Global Head al Centrului de Competență Cyber Allianz din cadrul AGCS.

Riscuri care au câștigat teren vs. riscuri care au făcut un pas în spate

Riscurile macroeconomice au urcat până pe locul 8, iar riscurile politice revin în top 10 pentru prima dată din 2018 încoace. Evoluția arată că tulburările civile, protestele și revoltele au un impact deloc de neglijat asupra companiilor. Numărul, amploarea și durata multor evenimente recente, inclusiv protestele Black Lives Matter, demonstrațiile din jurul alegerilor prezidențiale din SUA, au fost excepționale. Pe măsură ce consecințele socio-economice ale crizei COVID-19 se disipează, este probabil ca tulburările politice și sociale să reapară, în special în Europa și America.

Riscul determinat de schimbările de legislație și de reglementare a făcut doi pași în spate, coborând pe poziția a treia pe poziția a cincea.

„Este posibil ca pandemia să fi provocat unele întârzieri în zona de reglementare, însă 2021 promite să devină un an foarte aglomerat în ceea ce privește noile legislații și reglementări, în special în domeniul datelor și al sustenabilității”, prezicează Ludovic Subran, economist șef al Allianz.

Catastrofele naturale au coborât în topul riscurilor de pe locul 4 pe locul 6 în 2021, în primul rând, ca urmare a faptului că principala preocupare în prezent este pandemia. Totuși, riscul unor catastrofe naturale rămâne accentuat, iar pierderile cumulate generate de evenimente de natură catastrofală, dar de dimensiuni mai mici, au fost considerabile și în 2020.

Schimbările climatice au trecut de asemenea într-un plan secund, dar și-au conservat un loc în top 10 riscuri la nivel global. Nevoia de a combate efectele schimbărilor climatice rămâne stringentă, iar faptul că 2020 a fost cel mai călduros an din istorie reconfirmă urgența.

„Odată cu intrarea în vigoare a campaniei de vaccinare, schimbările climatice vor reveni o prioritate în 2021. Multe companii trebuie să își adapteze businessul pentru o lume cu emisii reduse de carbon – iar managerii de risc trebuie să fie promotorii acestei tranziții”, spune Michael Bruch, Global Head ESG, în cadrul AGCS.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Senatul a respins un proiect de lege care obliga magistraţii să nu colaboreze, în secret, cu serviciile de informaţii

Razvan Diaconu

Senatul a respins, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care se instituia… Mai mult

Stiri

Stocurile de uraniu ale CNU – aflată la un pas de lichidare – vor fi preluate de Nuclearelectrica

Alexandra Pele

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă propune aprobarea vânzării de către Statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță… Mai mult

Stiri

Evergent Investments (SIF Moldova) își va plasa 40% din resurse în investiții de tip private equity

Adrian N Ionescu

SIF Moldova (SIF2, rebranduită Evergent Investments) va investi direct între 2 – 3 și 10 milioane de euro în companii din afara Bursei, prin operațiuni… Mai mult

Europa

Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească

Razvan Diaconu

Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V de către statele membre “se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat preşedinta consiliului de… Mai mult

Stiri

Legea bugetului de stat a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială anunță luni că președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Potrivit… Mai mult

Europa

Rainforest Foundation Norway / Două treimi din pădurea tropicală, distruse sau degradate

Iulian Soare

Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor de carbon captat, însă oamenii au distrus ori degradat două treimi din suprafaţa originală a… Mai mult

Europa

China vizează o creştere de 6% din PIB în 2021

Vladimir Ionescu

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de… Mai mult