Banca Națională a României (BNR) a identificat „semnale pentru revenirea și impulsionarea creditării, cererea de împrumuturi menținându-se constantă sau chiar reintrând pe un trend ascendent în cazul populației”, spune un raport al BNR elaborat pe baza sondajului trimestrial privind creditarea.
Pe de altă parte, „majoritatea instituțiilor de credit au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, estimările pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 fiind de păstrare nemodificată sau de creștere moderată a acesteia”, spune raportul BNR.
Majoritatea băncilor nu au în vedere modificări ale standardelor de creditare pentru companii până în iunie, indiferent de dimensiunea companiei și maturitatea creditului.
„Totuși, la nivel agregat, 17 % dintre bănci mizează pe creșterea într-o anumită măsură a restrictivității împrumuturilor”, spune raportul citat.
Relaxare relativă a condițiilor de creditare a populației
Toate băncile spun că mențin constante condițiile de creditare în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri.
În privința împrumuturilor de consum, majoritatea băncilor respondente (81%) consideră că standardele de creditare au rămas nemodificate, în timp ce circa 19% dintre acestea au semnalat relaxarea într-o anumită măsură a condițiilor asociate acestei categorii.
Așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (79% dintre bănci), în timp ce 21% dintre instituțiile de credit respondente mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a acestora.
Cerere ezitantă de credite pentru companii
Majoritatea instituțiilor de credit (88%) au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, circa 12% considerând însă că interesul pentru finanțare al firmelor a fost moderat mai scăzut în primul trimestru al anului 2021.
În cazul împrumuturilor acordate pe termen scurt, mai mult de jumătate dintre bănci au indicat menținerea neschimbată a solicitărilor de credite, 29 % au semnalat scăderea moderată a acesteia și circa 13 % în cazul corporațiilor, respectiv 16% în cazul IMM, consideră că cererea de credite a fost moderat mai mare.
Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile autohtone estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite sau creșterea moderată a acesteia.
Ponderea creditelor solicitate de către companiile nefinanciare și respinse s-a menținut relativ constantă în T1 2021 față de trimestrul precedent (82% din răspunsuri).
Scade riscul de creditare aferent pandemiei
Instituțiile de credit reevaluează riscurile asociate creditării companiilor, „în sensul diminuării progresive a ponderii băncilor care considerau la debutul pandemiei COVID-19 că firmele au devenit mai riscante din perspectiva acordării de împrumuturi”, spuen raportul BNR.
În vara anului 2020 băncile aveau așteptări mai pesimiste.
(Citiți și: „Sondaj BNR: Multe bănci și-au înăsprit condițiile de creditare a companiilor”)
În funcție de dimensiunea companiei, cele mai riscante rămân microîntreprinderile (19,6% procent net) și întreprinderile mici (16,4%), în timp ce pentru corporații și întreprinderi mijlocii, riscul s-a menținut relativ constant.
După sectorul de activitate, turismul (77,4% procent net) și transportul, comunicațiile și poșta (47,6% procent net) se mențin în topul sectoarelor evaluate ca fiind riscante. În contrast, sectorul agricol este considerat a fi într-o anumită măsură mai puțin riscant (-3,3% procent net).
Nivelul pierderii în caz de nerambursare (LGD) a crescut în T1 2021 cu circa 13 puncte procentuale față de trimestrul precedent, situându-se la valoarea de 60% la nivel agregat. Față de T4 2020, cea mai mare creștere a fost înregistrată în cazul industriei prelucrătoare (+11 puncte procentuale), iar cea mai importantă diminuare în cel al sectorului construcții (-9 puncte procentuale).