joi

28 martie, 2024

10 martie, 2022

Creșterea prețurilor la energie și la alimente, declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, ar putea exacerba preocupările existente privind securitatea alimentară în Orientul Mijlociu și Africa și ar putea alimenta tulburări sociale tot mai mari, a spus economistul șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, potrivit Reuters.

Germania va găzdui vineri o întâlnire virtuală a miniștrilor agriculturii din Grupul celor șapte (G7) economii avansate pentru a discuta impactul invaziei, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la stabilizarea piețelor alimentare.

„Vor fi ramificații importante pentru Orientul Mijlociu, pentru Africa, Africa de Nord și Africa sub-sahariană, în special”, care deja se confrunta cu insecuritate alimentară, a declarat Reinhart.


Creșterile bruște ale prețurilor alimentelor pot duce la tulburări sociale, așa cum sa întâmplat în 2007-2008 și din nou în 2011, când creșterile globale ale prețurilor alimentelor au fost asociate cu revolte în peste 40 de țări.

Statele ar putea da subvenții, care vor duce la creșterea datoriilor

Mărfurile agricole au fost deja cu 35% mai mari în ianuarie, comparativ cu un an în urmă, iar experții se așteaptă să crească în continuare din cauza războiului, deoarece Rusia și Ucraina sunt ambele mari exportatori de grâu, porumb, orz și ulei de floarea soarelui.

Creșterea prețurilor la energie și la alimente ar putea, de asemenea, împinge factorii de decizie politică să acorde mai multe subvenții, spun experții. Acest lucru va duce la o creștere a datoriilor statelor cu venituri mici, în condițiile în care 60 dintre ele sunt deja supraîndatorate.

Banca Mondială a avertizat luna trecută că impactul ar putea fi deosebit de dur în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde țări precum Egiptul importă până la 80% din grâul din Ucraina și Rusia. Mozambic este, de asemenea, un mare importator de grâu și ulei.


Reinhart a spus că țările din Asia Centrală s-au confruntat, de asemenea, cu provocări economice semnificative, având în vedere legăturile lor economice și comerciale strânse cu Rusia, despre care Fondul Monetar Internațional se așteaptă să o cadă într-o recesiune în acest an ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: