vineri

26 aprilie, 2024

7 martie, 2022

Prețurile mondiale la alimente au atins un nivel record în februarie, avansul fiind alimentat de o creștere puternică a prețurilor uleiurilor vegetale și a produselor lactate. Față de anul anterior, prețurile alimentelor au înregistrat un avans de 20,7%, potrivit datelor anunțate de agenția ONU pentru alimente, transmite Reuters.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 140,7 puncte luna trecută, față de 135,4, în ianuarie.

Evoluția prețurilor la alimente a contribuit la un avans mai pronunțat al inflației, a cărei creșteri a început să ia amploare odată cu revenirea economiilor din șocul general de pandemia de COVID-19. FAO avertizează că persoanele sărace din statele care depind de exporturi sunt foarte expuse acestor scumpiri.


Factorii care au generat această situație provin din afara industriei și sunt legați de prețurile energiei, al îngrășămintelor și al furajelor, susțin experții.

„Toți acești factori tind să strângă marjele de profit ale producătorilor de alimente, descurajându-i să investească și să extindă producția”, notează specialiștii FAO.

Presiuni la Marea Neagră, înainte de izbucnirea războiului

Datele din februarie nu evidențiază impactul războiului din Ucraina, cu toate că piețele agricole erau deja preocupate de tensiunile din zona Mării Negre și înainte de izbucnirea violențelor. Analiștii avertizează că un conflict prelungit ar putea avea un impact major asupra exporturilor de cereale.

Datele FAO arată că indicele uleiurilor vegetale a înregistrat un avans de 8,5% în februarie față de ianuarie, atingând un nou record și fiind impulsionat de creșterea prețurilor la uleiul de palmier, soia și floarea soarelui. Ucraina și Rusia realizează aproximativ 80% din exporturile globale de ulei de floarea soarelui.


Indicele prețurilor cerealelor a crescut cu 3% în februarie, prețurile la porumb crescând cu 5,1% și prețurile grâului cu 2,1%. Evoluția reflectă în mare parte incertitudinea cu privire la fluxurile globale de aprovizionare din porturile Mării Negre.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 6,4%, a șasea creștere lunară consecutivă, susținut de aprovizionarea globală redusă, în timp ce prețurile la carne au crescut cu 1,1% în februarie.

Zahărul a fost singurul produs a cărui indice a înregistrat o scădere, cu 1,9% față de luna precedentă, în parte din cauza perspectivelor favorabile de producție a marilor exportatori, India și Thailanda.

Previziuni pentru 2022

FAO a emis, de asemenea, primele sale previziuni pentru producția de cereale în 2022, anticipând o producție globală de grâu în creștere, la 790 de milioane de tone de la 775,4 milioane în 2021, mulțumită recoltelor mari așteptate în Canada, Statele Unite și Asia.

Agenția ONU a avertizat însă că proiecțiile sale nu țin cont de posibilul impact al conflictului dintre Rusia și Ucraina.

FAO a declarat că producția de porumb din Argentina și Brazilia în 2022 a fost prognozată la niveluri mult peste medie, în special în Brazilia, unde recolta de porumb a ajuns la un nivel record de 112 milioane de tone.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021 / 22 a fost estimată să crească cu 1,5% peste nivelul din 2020/21, atingând 2.802 miliarde de tone.

Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale până la sfârșitul sezonului în 2022 a fost de 836 milioane de tone.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: