10 martie, 2022

Consiliul Concurenței investighează creșterea prețurilor la carburanți, pe alocuri exorbitantă, „fără a avea o justificare economică”.

Instituția avertizează că „anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa legii” , potrivit unui comunicat emis joi.

Consiliul Concurenței amintește că politica de prețuri trebuie stabilită de companii „în mod independent, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”. În schimb, însă, legea sancționează „înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă”.


Prețurile benzinei au crescut în anumite stații și cu 40%, de pe o zi pe alta. Dacă nu continuă, scumpirea petrolului nu ar justifica prețuri mai mari de 8,75 lei / litru, în funcție de calitate, potrivit unor calcule lor unor experți consultați de CursDeGuvernare.

Conform Monitorului Prețurilor de la Consiliul Concurenței, joi dimineață prețurile benzinei standard variau între 7,91 lei / litru și 8,64 în București. Cotațiile petrolului au scăzut mult, de la 130 la 114 dolari/baril, pentru că Arabia Saudită a acceptat să suplinească deficitul de petrol rusesc.

„Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Ce ar fi declanșat panica la benzinării

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seara, că informaţia conform căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL, iar „dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, potrivit Agerpres.


Concisliul Concurenței confirmă indirect invocând datele afișate de aplicația sa Monitorul Prețurilor, unde „creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării”.

„Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie”, adaugă comunicatul instituției.

Aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți este disponibilă şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile de distribuție, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Autoritățile au asigurat că nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. „Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant.

Amenzile din 2016

Consiliul Concurenței amintiște că a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților, confirmate de justiție în 2016.

Au primit amenzi de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, companiile de distribuție a carburanților OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL.

De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA,

Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) „pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: