sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2023

Banca Mondială este îngrijorată că „alte șocuri adverse” ar putea împinge economia globală în recesiune în 2023, statele mici fiind deosebit de vulnerabile, potrivit unor documente obținute de Bloomberg.

Avertismentul figurează într-un rezumat al raportului bianual „Perspectivele economice globale”, care urmează să fie lansat marți.

Chiar și fără o altă criză, creșterea globală din acest an „se preconizează că va încetini brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor monetare care vizează limitarea inflației foarte ridicate, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia”, susține Banca Mondială.


Sunt necesare „eforturi globale și naționale urgente” pentru a atenua riscul unei astfel de scăderi, precum și al unor potențiale crize ale datoriilor suverane în economiile emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde se așteaptă ca avansul investițiilor să se mențină sub media ultimelor două decenii, se mai arată în raport.

„Este esențial ca factorii de decizie EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal este concentrat asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente”, mai avertizează specialiștii.

Solicitări similare au fost lansate de către bancherii centrali din întreaga lume care cresc în mod agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce presiunile asupra prețurilor, dar, în același timp, guvernele sprijină întreprinderile și gospodăriile prin limitarea impactului facturilor la energie.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a lansat un avertisment la începutul lui 2023, potrivit căruia lumea se confruntă cu „un an greu, mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă”. O treime din economia globală va fi în recesiune, deoarece SUA, UE și China încetinesc simultan, a declarat ea la CBS.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: