Indicele PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții din zona euro, a înregistrat o ușoară creștere în decembrie, așa încât datele din ultimele trei luni ale anului sugerează că economia blocului monetar ar putea înregistra în ultimul trimestru o contracție mai puțin severă decât se anticipa anterior.
PMI din decembrie oferă mai multe indicii potrivit cărora întreprinderile din unele părți ale zonei euro se confruntă cu o situație economică mai puțin sumbră.
”A doua creștere lunară consecutivă a PMI din zona euro, care a crescut de la 47,8 în noiembrie la 48,8 în decembrie, sugerează că economia s-ar putea contracta într-un ritm mai lent decât la începutul trimestrului. Atât indicii de servicii, cât și cei de producție au crescut, PMI-ul producției industriale sărind de la 46,0 la 47,9. Cu toate acestea, ele indică în continuare fără echivoc o contracție”, a punctat Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.
La nivel național, s-a înregistrat o îmbunătățire surprinzător de mare în Germania, al cărei PMI compozit a sărit de la 46,3 la 48,9, în mare parte determinat de o îmbunătățire a componentei serviciilor.
”Acest lucru oferă mai multe dovezi că diminuarea preocupărilor legate de penuria de energie, combinată cu anunțul unui plafon pentru prețul energiei, au ridicat starea de spirit în rândul întreprinderilor germane”, punctează specialistul capital Economics.
În schimb, indicele pentru Franța s-a deteriorat, iar PMI-ul său compus s-a situat sub cel al Germaniei.
“Aceste sondaje sugerează că contracția PIB-ului în T4 ar putea fi puțin mai mică decât scăderea de 0,5% pe care am creionat-o”, notează Kenningham.
Banca Centrală Europeană (BCE) s-a angajat să continue cu majorările de dobânzi și în 2023. Prognoza instituției este a unei contracții de 0,2% din PIB a economiei zonei euro în ultimul trimestru al anului.
***