duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2021

Karl Nehammer (foto), actualul ministru austriac de Interne, a fost nominalizat vineri, de Partidul Poporului din Austria (OeVP, conservator), pentru poziția de cancelar și pentru preluarea conducerii formațiunii.

În vârstă de 49 de ani și fost militar, el este cel care a pus în aplicare politica dură a lui Sebastian Kurz împotriva imigraţiei.

„Am fost desemnat astăzi în unanimitate de conducerea OeVP drept preşedinte al partidului şi, în consecinţă, candidat la postul de cancelar”, a declarat Nehammer în faţa presei la Viena, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.


Coaliţia guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din ÖVP şi ecologişti.

Desemnarea a fost făcută după ce Alexander Schallenberg și-a anunțat joi demisia din funcția de cancelar, la numai două luni de la înlocuirea lui Sebastian Kurz.

Shallenberg și-a motivat plecarea exact prin nevoia ca șeful executivului să fie și liderul partidului. ”Cred cu fermitate că ambele poziţii – cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi – ar trebui deţinute în curând din nou de către aceeaşi persoană”, a declarat Schallenberg.

Schimbarea la conducerea conservatorilor şi, implicit, a guvernului a fost declanşată de retragerea fostului cancelar Sebastian Kurz din toate funcţiile din partid şi de pe scena politică, în urma unui scandal de corupţie.


În vârstă de 35 de ani, el a devenit ministru de Externe austriac la doar 27 de ani şi curând după aceea cel mai tânăr cancelar al ţării, la 31 de ani. El a explicat joi că acuzaţiile formulate împotriva sa i-au diminuat pasiunea pentru politică.

Partidul are nevoie şi de un nou ministru de finanţe, după ce Gernot Bluemel şi-a anunţat la rândul său demisia.

În presa austriacă sunt răspândite speculaţii că ministrul de interne Karl Nehammer ar putea fi următorul lider OVP şi cancelar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OVP se află în prezent într-o coaliţie de guvernare fragilă cu Verzii, al căror vicecancelar Werner Kogler a făcut comentarii pozitive joi despre posibilitatea ca Nehammer să devină cancelar, spunând că vor putea lucra împreună.

Karl Nehammer este bine conectat în OVP şi a fost aprobat în mod deschis joi de influentul premier al Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: