Cotațiile aurului s-au destins la începutul săptămânii după repeziciunea cu care au urcat la noi maxime istorice, bifând cel mai bun trimestru de după 2020, pe fondul relaxării politicii monetare inițiată agresiv de Fed și de tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu, scrie Reuters.
Cotațiile spot au început săptămâna în scădere cu aproape 1%, la 2.634,75 dolari pe uncie. Contractele futures pe aur la bursa din new york au scăzut luni la 2.659,40 dolari pe uncie.
Cotația aurului a crescut cu peste 13% în al treilea trimestru, ceea ce reprezintă cel mai mare avans trimestrial de la începutul anului 2020, atingând joi un maxim istoric de 2.685,42 dolari, alimentat de reducerea cu jumătate de punct procentual a dobânzii cheie de către Rezerva Federală din S.U.A. și extinderea războiului din Orientul Mijlociu.
De la începutul anului, aurul s-a scumpit cu 29% și cu 47% față de 2022, ascensiunea continuând în ciuda unei pauze luate la începutul acestei săptămâni.
Tendința de creștere se va menține
„Poate exista o oarecare rotație a metalelor prețioase în acțiuni, dar nu cred că va dura… fără îndoială, tendința este de creștere în aur”, a declarat pentru Reuters, Peter A. Grant, vicepreședinte și strateg senior la compania de trading Zaner.
Analiștii spun că aprecierea aurului a fost frânată pe de o parte de marcarea profitului și pe de alta de creșterea pretului acțiunilor din China.
Când apetitul investitorilor pentru risc crește, aurul ca valoare de refugiu scade în general, deși aprecierea sa recentă a avut loc în paralel cu creșterea acțiunilor, mai ales după reducerea agresivă cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii de către Fed, deoarece ratele mai mici ale dobânzilor reduc și atractivitatea pentru achizițiile de aur purtătoare de randament zero, explică analiștii bursieri.
Președintele Fed, Jerome Powell, a prezis luni o încetinire în continuare a inflației din SUA, care ar putea duce la o nouă reducere a ratei dobânzii din partea băncii centrale. Această mișcare ar putea ridica în cele din urmă constrângerile asupra activității economice „în timp”.
„Vedem mai multă consolidare (în aur) pe termen scurt”, a declarat analistul Standard Chartered Suki Cooper.
„În această etapă, principalul catalizator pare să fie în jurul factorilor macro și al politicii monetare. Așadar, posibilitățile de surprize în ceea ce privește ritmul reducerilor dobânzilor ar putea fi principalul declanșator”.
Aurul urcă spre 3.000 dolari pe uncie
Analiștii de la divizia de metale a Goldman Sachs Precious Metals și-au majorat estimarea pentru prețul aurului de la 2.700 USD/uncie la 2.900 USD/uncie pentru începutul anului 2025 din două motive:
- În primul rând, economiștii se așteaptă acum la scăderi mai rapide ale ratelor dobânzilor pe termen scurt atât în Occident cât și în China, iar pe piața aurului nu este evidențiată încă pe deplin creșterea ratelor pentru deținerile de ETF (Exchange Traded Fund) susținute de aur fizic, care are loc treptat.
- În al doilea rând, noul nowcast arată că achizițiile băncilor centrale de pe piața over-the-counter (OTC) din Londra continuă să conducă în mod fundamental la creșterea de după 2022.
Conform previziunilor Goldman, achizițiile moderate, dar încă semnificative, ale băncilor centrale pe piața OTC din Londra generează aproximativ 2/3 din creșterea așteptată a prețului aurului la 2.900 USD/uncie la începutul anului 2025.
Creșterea treptată a fluxurilor ETF în urma reducerilor ratelor dobânzilor ale Fed se așteaptă ca să determine creșterea pentru încă 1/3 din preț.
Această prognoză se bazează, de asemenea, pe regula generală că la 100 de tone de cerere fizică ridică prețul aurului cu cel puțin 2,4%, limita inferioară a estimării Goldman de regresie, explică analiștii de la Goldman Sachs Precious Metals.
***