luni

29 aprilie, 2024

8 aprilie, 2024

Prețul aurului și-a continuat luni creșterea record, susținut de achizițiile speculative și tensiunile persistente din Orientul Mijlociu, care au umbrit creșterea puternică a locurilor de muncă din SUA, anunțată săptămâna trecută

Aurul atinge un nou maxim istoric de 2.353,79 USD pe uncie

Prețul aurului în tranzacțiile spot și-a continuat luni creșterea, la 2.335,73 dolari pe uncie, după ce urcase la un nou record istoric de 2.353,79 dolari la începutul sesiunii. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,4% până la 2.354,50 USD.

„Dacă te uiți la prețurile futures, vedem indicii că în prezent este o efervescență pe piață … într-o oarecare măsură, poate un optimism exagerat cu privire la perspectivele cotațiilor aurului față de nivelul actual”, a declarat Kyle Rodda pentru Reuters, analist al pieței financiare la Capital.com.


Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu ar putea fi o altă forță motrice pentru aur, a adăugat Rodda.
Achizițiile masive efectuate de băncile centrale, investițiile în valori de refugiu pe fondul riscurilor geopolitice crescute și cererea din partea fondurilor de investiții care urmăresc profitul din tranzacții speculative au alimentat avansul de 12% al prețului aurului de la începutul anului.

În același timp, creșterea peste așteptări a numărului de locuri de muncă în SUA în luna martie, arată că economia americană ar putea înregistra o creștere solidă în primul trimestru ceea ce ar putea întârzia reducerile de dobândă de către Fed (banca centrală a SUA) preconizate pentru mai-iunie.

„La un moment dat, mă aștept la o volatitilitate ridicată a prețului care va duce la ieșirea multor investitori din piață, deoarece cu cât urcă mai sus prețul aurului, cu atât devine mai tentant pentru marii investitori să-și marcheze profitul”, a declarat un analist de la City Index.

UBS: Prețul aurului va ajunge la 2.250 dolari/uncie

Banca UBS și-a ridicat prognoza de sfârșit de an pentru aur la 2.250 dolari pe uncie, având în vedere majorării cererii și o creștere a achizițiilor de titluri ale fondurilor de investiții tranzacționate la bursă (ETF)
„Ne așteptăm ca deținerile de ETF-uri pe aur să crească odată ce Fed va începe să reducă dobânzile undeva la jumătatea anului”, a spus analistul de la City Index într-o notă adresată investitorilor.


Pe partea achizițiilor de aur fizic, cererea din India a rămas plată deoarece scumpirile metalului galben de pe piața internă i-au descurajat pe potențialii cumpărători, în timp ce achizițiile din China, principala piață a aurului, s-au menținut ferme.

Prețul spot al argintului a crescut luni cu 1,1% la 27,77 dolari pe uncie, platina s-a apreciat cu 0,1% la 927,78 dolari iar paladiul a câștigat 0,2%, ajungând la 1.001,76 dolari.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: