Prețul aurului a atins vineri un nou maxim istoric, pe măsură ce dolarul s-a depreciat pe fondul așteptărilor privind reducerea dobânzii de către Rezerva Federală la ședința de politică monetară din 15 septembrie. De asemenea tensiunile din ce în ce mai mari din Orientul Mijlociu i-au determinat pe unii dintre investitori să cumpere aur, considerat valoare de refugiu.
Prețul aurului în cadrul tranzacțiilor spot a urcat cu 1,7%, până la .498,72 USD pe uncie până la ora 14:27. EDT (1827 GMT), după ce a atins un record de 2.500,99 USD mai devreme. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 1,8% mai mult, la 2.537,80 USD. Prețul aurului a crescut cu 2,8% în această săptămână.
Cotația dolarului a pierdut -0,4% din valoare față de un cos de valute, marcând a patra săptămână de scădere, făcând aurul mai atrăgător pentru cumpărătorii din străinătate.
„Aurul a atins un nou record istoric și a depășit 2.500 de dolari pe uncie după două săptămâni de tranzacționare extrem de agitate”, a declarat Tai Wong, un comerciant independent de metale din New York, citat de Reuters.
„Atenția se va concentra acum asupra discursului lui Jackson Hole și al președintelui Fed Powell, într-o săptămână de astăzi, pentru a oferi
„Atenția se va îndrepta acum spre discursul președintelui Fed, Jerome Powell, de vinerea viitoare, pentru o perspectivă mai detaliată asupra formei viitoarelor reduceri de dobândă”, a adăugat traderul din New York.
Președintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, este programat să susțină vinerea viitoare o conferință cu privire la perspectivele economice, în prima zi a simpozionului economic anual organizat de Fed din Kansas City la Jackson Hole, Wyoming.
Datele pentru iulie ale indicelui prețurilor industriale și ale indicelui prețurilor de consum publicate în această săptămână au indicat că inflația se reduce, ceea ce ar putea menține Fed pe drumul cel bun pentru o reducere a ratei dobânzii cu 0,25 de puncte de bază.
Președintele Fed Bank of Chicago, Austan Goolsbee, a declarat că economia SUA nu dă semne de supraîncălzire, așa că oficialii băncii centrale ar trebui să fie atenți să mențină politica restrictivă în vigoare mai mult decât este necesar.
Indicele bursier Dow Jones a adăugat aproximativ un sfert de procent la închiderea de vineri.
„Luptele geopolitice în curs și potențiala escaladare pe care Iranul ar putea să o provoace și războiul din Ucraina, toți acești factori contribuie la cererea de aur valoare de refugiu”, a declarat Everett Millman, analist șef de piață la Gainesville Coins.
Aurul este considerat o garanție împotriva incertitudinilor geopolitice și economice și tinde să se aprecieze într-un mediu economic cu dobânzi scăzute, metalul galben nefiind la rândul lui purtător de dobândă.
Argintul a crescut cu 1,4% la 28,81 dolari pe uncie, iar platina a scăzut cu 0,2%, la 950,76 dolari. Paladiul a scăzut cu 0,1%, până la 943,25 USD.
Toate metalele au înregistrat câștiguri săptămânale.
***