Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

Aurul 2017: Tendinţele anului depind de riscurile geopolitice, de evaluarea acţiunilor la burse şi de deschiderea unor pieţe noi

de Adrian N Ionescu 19.1.2017

Şase tendinţe majore ale economiei globale vor stimula cererea pe piaţa aurului, sub diferite forme, şi vor influenţa performanţa acesteia în 2017, potrivit unui studiu al World Gold Council (WGC)

WGC este o organizaţie globală care reuneşte 17 dintre cele mai mari companii aurifere ale lumii active în 40 de ţări.

Tendințele identificate de WGC vin în contextul în care preţul aurului a înregistrat deja o creștere de 10% în dolari în 2016, la nivel global. Jumătate din această creștere a fost înregistrată după ce Federal Reserve a ridicat rata de referinţă a dobânzii la dolar.

În România, aurul a fost cotat oficial cu 11,4% mai mult în decembrie 2016 față de decembrie 2015, potrivit mediei anunțate de Banca Națională a României (BNR).

Negustorii români de aur, însă, prețuiesc aurul cu 10% mai puțin sau mai mult decât cotațiile internaționale, când cumpără sau vând, potrivit datelor Confederaţiei Metalelor Preţioase şi Bijuteriilor „Diamond Gold“.

Joi după amiază, aurul era cotat pe piețele globale la 1.202,7 dolari / uncie. O uncie de aur are 31,1034 grame.

Tendințele

În 2017, piaţa globală a aurului va fi afectată de:

  • Tensiunile geopolitice în creştere, dintre care multe au fost declanşate deja de noua administraţie americană;
  • Deprecierile valutare, mai ales a euro şi a lirei sterline;
  • Presiunile inflaţioniste în creştere;
  • Rezistenţa scăzută a portofoliilor bursiere la șocuri;
  • Creşterea economică în Asia, care contează pentru 60% din creșterea globală;
  • Deschiderea de noi pieţe în lumea islamică.

„În 2016, investitorii din intreaga lume, au revenit în număr mare pe piața aurului, pe măsură ce combinația factorilor macroeconomici cu înfrânarea anterioară a cererii au menținut un interes ridicat pentru aur.

„În ciuda temerilor că aprecierea dolarului american poate limita atractivitatea aurului, noi credem nu numai că acesta va rămâne o componentă extrem de relevantă pentru portofolii, dar şi că tendințele majore vor sprijini cererea de aur pe tot parcursul 2017”, spun autorii studiului WGC.

Funcţia de refugiu a investiţiei în aur pare nemuritoare şi în funcţie de aceasta se conturează şi tendinţele majore ale pieţei aurului pe 2017.

1. Creşterea tensiunilor geopolitice

Tensiunile geopolitice ale anului 2017 sunt deja vehiluate de analize: necunoscutele modului în care administraţia Trump va respecta promisiunile electorale ale preşedintelui ales al SUA, necunoscutele negocierilor Marii Britanii privind ieşirea din UE, necunoscutele alegerilor din Olanda, Franţa şi Germania.

Analiştii pieţei aurului stabilesc însă gradul în care piaţa aurului va reacţiona la gradul de incertitudine indus de tensiunile în cauză.

„Există un risc important ca negocierile privind regimul tranzacţiilor comerciale să capate o turnură beligerantă. Încrederea peieţelor poate fi afectată de tensiunile amorsate de noua administraţie americană”, spune Jim O’Sullivan, economist şef la High Frequency Economics, în raportul WGC.

Beneficiar: aurul, ca activ de înaltă calitate şi lichiditate.

Aurul este deosebit de eficient ca refugiu în perioadele de criză sistemică, atunci când investitorii tind să se retragă din plasamentele de risc şi prețul aurului tinde să crească.

Investiţia în aur are rezultate mai bune decât plasamentele în alte active lichide în timpul perioadelor de criză, fiind un excelent furnizor de lichiditate de ultimă instanță”, potrivit raportului WGC.

În 2016, fondurile de investiții de tip ETF, garantate cu aur și-au mărit deținerile cu 536 de tone (21,7 miliarde de dolari), cel mai mare avans din 2009, încoace. Chiar şi aşa, ETF-urile listate la bursă au înregistrat o reducere de 40% a valorii.

2. Efectul deprecierii monedelor importante

 

Este probabil ca politica monetară a Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) și politicile celorlalte bănci centrale impoarante ale lumii să fie divergente. Această evoluție va duce inevitabil la deprecierea monedelor emise de acestea din urmă.

„Divergența politicilor monetare va pune presiune de depreciere pe euro și lira sterlină”, spune John Nugée, fost șef al rezervelor Băncii Angliei.

În ultimul secol, performanța aurului a depășit considerabil pe cea a monedelor, ca urmare a faptului că, în vreme ce oferta de aur a crescut abia cu 2% anual ca urmare a producției miniere, banii pot fi emiși în cantități nelimitate.

Iată imaginea deprecierii față de aur a tuturor valutelor majore ale lumii:

 

3. Presiunile inflaţioniste în creştere

 

În ciuda creșterii ratei dobânzii de referință pe dolar a Federal Reserve, presiunile inflaționiste vor fi în creștere, ceea ce va spori cererea pentru aur.

Metalul prețios face parte din arsenalul conservării valorii banilor și, în plus, inflația face alte plasamente, în titluri de stat și alte instrumente cu venit fix, mai puțin atractive decât cele în aur.

4. Rezistenţa scăzută a portofoliilor bursiere la șocuri

 

Bursele americane s-au întrecut în maxime istorice, iar investitorii au supraevaluat valoarea acţiunilor, crescându-şi expunerea la risc.

Căutând surse de profit într-un mediu caracterizat de randamente mici, corecţiile care urmează de obicei nu au prea multe alternative, în afară de aur, potrivit raportului WGC, atâta vreme cât obligaţiunile vor suferi, de asemeni corecţii.

Creşterea rezistenţei portofoliilor, prin diversificare şi creşterea componentei de instrumente bazate pe aur, vor fi prioritare.

5. Creşterea economică în Asia

 

Marile economii asiatice vor continua să crească, iar bogăţia acestor ţări va creşte cererea de aur.

Cererea cumulată de aur din India și China a crescut de la 25% la începutul anilor 1990 la mai mult de 50% în 2016. Alte piețe, cum ar fi Vietnam, Thailanda și Coreea de Sud au de asemenea piețe pentru aur efervescente.

Tendinţa va continua. „Asia va conta pentru aproximativ 60% din creşterea economică globală”, spune David Mann, economist şef pentru Asia, la Standard Chartered Bank.

 

6. Noile pieţe

 

Constrângerile religioase vor deveni mai flexibilie în privinţa investiţiei în aur. Multe ţări musulmane şi-au dezvoltat sectorul financiar, ceea ce are potenţialul de a creşte cererea de aur din Malaezia până în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.1.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Germania reduce prognoza de creștere economică și pentru 2020

Alexandra Pele

Germania a redus prognoza de creștere economică pentru anul viitor la 1% din PIB, de la 1,5% estimarea anterioară. Guvernul de la Berlin anticipează că… Mai mult

Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Acord nou, probleme noi: Pisica Brexitului a fost aruncată în Parlamentul de la Londra, unde nu există a treia variantă

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult