fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Aurul 2017: Tendinţele anului depind de riscurile geopolitice, de evaluarea acţiunilor la burse şi de deschiderea unor pieţe noi

de Adrian N Ionescu 19.1.2017

Şase tendinţe majore ale economiei globale vor stimula cererea pe piaţa aurului, sub diferite forme, şi vor influenţa performanţa acesteia în 2017, potrivit unui studiu al World Gold Council (WGC)

WGC este o organizaţie globală care reuneşte 17 dintre cele mai mari companii aurifere ale lumii active în 40 de ţări.

Tendințele identificate de WGC vin în contextul în care preţul aurului a înregistrat deja o creștere de 10% în dolari în 2016, la nivel global. Jumătate din această creștere a fost înregistrată după ce Federal Reserve a ridicat rata de referinţă a dobânzii la dolar.

În România, aurul a fost cotat oficial cu 11,4% mai mult în decembrie 2016 față de decembrie 2015, potrivit mediei anunțate de Banca Națională a României (BNR).

Negustorii români de aur, însă, prețuiesc aurul cu 10% mai puțin sau mai mult decât cotațiile internaționale, când cumpără sau vând, potrivit datelor Confederaţiei Metalelor Preţioase şi Bijuteriilor „Diamond Gold“.

Joi după amiază, aurul era cotat pe piețele globale la 1.202,7 dolari / uncie. O uncie de aur are 31,1034 grame.

Tendințele

În 2017, piaţa globală a aurului va fi afectată de:

  • Tensiunile geopolitice în creştere, dintre care multe au fost declanşate deja de noua administraţie americană;
  • Deprecierile valutare, mai ales a euro şi a lirei sterline;
  • Presiunile inflaţioniste în creştere;
  • Rezistenţa scăzută a portofoliilor bursiere la șocuri;
  • Creşterea economică în Asia, care contează pentru 60% din creșterea globală;
  • Deschiderea de noi pieţe în lumea islamică.

„În 2016, investitorii din intreaga lume, au revenit în număr mare pe piața aurului, pe măsură ce combinația factorilor macroeconomici cu înfrânarea anterioară a cererii au menținut un interes ridicat pentru aur.

„În ciuda temerilor că aprecierea dolarului american poate limita atractivitatea aurului, noi credem nu numai că acesta va rămâne o componentă extrem de relevantă pentru portofolii, dar şi că tendințele majore vor sprijini cererea de aur pe tot parcursul 2017”, spun autorii studiului WGC.

Funcţia de refugiu a investiţiei în aur pare nemuritoare şi în funcţie de aceasta se conturează şi tendinţele majore ale pieţei aurului pe 2017.

1. Creşterea tensiunilor geopolitice

Tensiunile geopolitice ale anului 2017 sunt deja vehiluate de analize: necunoscutele modului în care administraţia Trump va respecta promisiunile electorale ale preşedintelui ales al SUA, necunoscutele negocierilor Marii Britanii privind ieşirea din UE, necunoscutele alegerilor din Olanda, Franţa şi Germania.

Analiştii pieţei aurului stabilesc însă gradul în care piaţa aurului va reacţiona la gradul de incertitudine indus de tensiunile în cauză.

„Există un risc important ca negocierile privind regimul tranzacţiilor comerciale să capate o turnură beligerantă. Încrederea peieţelor poate fi afectată de tensiunile amorsate de noua administraţie americană”, spune Jim O’Sullivan, economist şef la High Frequency Economics, în raportul WGC.

Beneficiar: aurul, ca activ de înaltă calitate şi lichiditate.

Aurul este deosebit de eficient ca refugiu în perioadele de criză sistemică, atunci când investitorii tind să se retragă din plasamentele de risc şi prețul aurului tinde să crească.

Investiţia în aur are rezultate mai bune decât plasamentele în alte active lichide în timpul perioadelor de criză, fiind un excelent furnizor de lichiditate de ultimă instanță”, potrivit raportului WGC.

În 2016, fondurile de investiții de tip ETF, garantate cu aur și-au mărit deținerile cu 536 de tone (21,7 miliarde de dolari), cel mai mare avans din 2009, încoace. Chiar şi aşa, ETF-urile listate la bursă au înregistrat o reducere de 40% a valorii.

2. Efectul deprecierii monedelor importante

 

Este probabil ca politica monetară a Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) și politicile celorlalte bănci centrale impoarante ale lumii să fie divergente. Această evoluție va duce inevitabil la deprecierea monedelor emise de acestea din urmă.

„Divergența politicilor monetare va pune presiune de depreciere pe euro și lira sterlină”, spune John Nugée, fost șef al rezervelor Băncii Angliei.

În ultimul secol, performanța aurului a depășit considerabil pe cea a monedelor, ca urmare a faptului că, în vreme ce oferta de aur a crescut abia cu 2% anual ca urmare a producției miniere, banii pot fi emiși în cantități nelimitate.

Iată imaginea deprecierii față de aur a tuturor valutelor majore ale lumii:

 

3. Presiunile inflaţioniste în creştere

 

În ciuda creșterii ratei dobânzii de referință pe dolar a Federal Reserve, presiunile inflaționiste vor fi în creștere, ceea ce va spori cererea pentru aur.

Metalul prețios face parte din arsenalul conservării valorii banilor și, în plus, inflația face alte plasamente, în titluri de stat și alte instrumente cu venit fix, mai puțin atractive decât cele în aur.

4. Rezistenţa scăzută a portofoliilor bursiere la șocuri

 

Bursele americane s-au întrecut în maxime istorice, iar investitorii au supraevaluat valoarea acţiunilor, crescându-şi expunerea la risc.

Căutând surse de profit într-un mediu caracterizat de randamente mici, corecţiile care urmează de obicei nu au prea multe alternative, în afară de aur, potrivit raportului WGC, atâta vreme cât obligaţiunile vor suferi, de asemeni corecţii.

Creşterea rezistenţei portofoliilor, prin diversificare şi creşterea componentei de instrumente bazate pe aur, vor fi prioritare.

5. Creşterea economică în Asia

 

Marile economii asiatice vor continua să crească, iar bogăţia acestor ţări va creşte cererea de aur.

Cererea cumulată de aur din India și China a crescut de la 25% la începutul anilor 1990 la mai mult de 50% în 2016. Alte piețe, cum ar fi Vietnam, Thailanda și Coreea de Sud au de asemenea piețe pentru aur efervescente.

Tendinţa va continua. „Asia va conta pentru aproximativ 60% din creşterea economică globală”, spune David Mann, economist şef pentru Asia, la Standard Chartered Bank.

 

6. Noile pieţe

 

Constrângerile religioase vor deveni mai flexibilie în privinţa investiţiei în aur. Multe ţări musulmane şi-au dezvoltat sectorul financiar, ceea ce are potenţialul de a creşte cererea de aur din Malaezia până în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.1.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult

Europa

Comisia Europeană extinde măsurile de control a investițiilor, împotriva preluărilor ostile din afara UE. Mai ales a celor chineze

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, la proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Măsura este… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, promite Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, că Guvernul a aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, spunând că şi acestea… Mai mult