sâmbătă

4 mai, 2024

13 martie, 2024

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită eliminarea Bacalaureatului, un „examen din inerție”, „fără un scop sau beneficiu” și care „nu verifică adevăratele competențe ale elevilor”, conform unui comunicat al organizației. Bacalaureatul nu verifică acele competențe necesare pe parcursul întregii vieți și nici nu mai este util ca formă de departajare la admitere, întrucât multe facultăți au renunțat la selecția pe baza dosarelor și organizează examene – susțin, în comunicat, elevii.

Pentru a testa cu adevărat cunoștințele elevilor, și nu capacitatea de memorare a acestora, și pentru a evalua competențele acestora, guvernanții ar trebui să regândească întregul învățământ liceal, consideră Asociația.

„Bacalaureatul este un examen din inerție, nu știm ce vrem cu el, ci doar ne-am obișnuit să îl dăm în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaștem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educației nr. 1/2011, nici Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta. Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o țară membră a Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală! Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forțați să învețe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”, a declarat Lorena Drăgușin, președinte al Asociației Elevilor Constanța, citată în comunicat.


Poziția elevilor vine înainte de anunțarea rezultatelor la examenele de simulare pentru Bacalureat – examene organizate, spre deosebire de anii precedenți, în sistem digital, adică foarte riguros.

”Examenul nu testează cunoștințe, ci doar îi obligă pe liceeni să memoreze cunoștințe pe care le vor uita după finalizarea studiilor și care nu le vor fi niciodată de folos” – se menționează în comunicat.

Din comunicatul Asociației Elevilor Constanța:

  • „Examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toți elevii. În timpul liceului, elevii sunt învățați să tocească, nu să și înțeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să învețe doar ca să ia examenul și să scape de o grijă, nu ca să își testeze cunoștințele, deoarece acesta nu face asta.”

  • „Reprezentanții Parlamentului nu au luat în serios acest examen, ba chiar au introdus tot felul de discipline exotice la care elevii sunt testați. În trecut, Ministerul Educației a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanților educației.”

  • „Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăți au examen de admitere, iar cunoștințele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu. În plus, nu testează adecvat competențele reale ale elevilor, iar aceștia rămân cu o înțelegere superficială a conceptelor importante.”

****

(Citiți și: ”Rezultate istoric de proaste la Simularea în sistem digitalizat a Evaluarii Naționale. 60% din elevi nu au scos măcar un 5 la Matematică”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: