sâmbătă

27 aprilie, 2024

26 iunie, 2023

Numărul tinerilor care s-au înscris la Bacalaureat 2023 este de peste 130.500, în timp ce aproximativ 32.500 de tineri (peste 22%) care erau în clasa a XII-a/a XIII-a la începutul acestui an școlar nu se regăsesc pe liste, din diferite motive.

„S-au înscris pentru susținerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidați, din care peste 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare”, a anunțat anunță Ministerul Educației. Peste 147.000 de elevi erau înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Procentul absolvenților care nu se prezintă la prima sesiune este similar celor din anii anteriori, ministrul promite analiza situației

Ministrul Ligia Deca a declarat că, după finalizarea examenelor naţionale, vor trebui analizate cauzele neprezentării elevilor la acestea.

„Numărul de elevi care nu s-au putut înscrie la Evaluarea Naţională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general în ultimii ani. Nu a fost o proporţie mai mare decât în alţi ani. Au fost cauze de tipul: neîncheierea situaţiei, corigenţe, neînscrieri pentru că se află la şcoli pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale sau sunt copii care, pur şi simplu, au rezultate la olimpiade şi atunci se pot înscrie direct. În mod sigur, trebuie investigat şi ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naţionale, să vedem care este exact situaţia pe fiecare unitate de învăţământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Naţională. La examenul de Bacalaureat este o situaţie mai deosebită pentru că, de exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalaureat, de examene de certificare profesională sau şi de una şi de cealaltă. Sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională şi pentru intrarea ulterior în piaţa muncii”.

(Citește și: „19.06.23 – rămânem campioni în UE la copiii care nu trec de gimnaziu: 12,7% din cei înscriși în clasa a VIII-a nu s-au prezentat la Evaluarea Națională„)


De asemenea, va fi analizată şi situaţia liceelor cu promovabilitate mică, a mai anunțat Ligia Deca, așa cum au promis înaintea sa și alți miniștri:

„Vom analiza situaţia acestor licee şi vom vedea care sunt intervenţiile necesare. Aşa cum am avut, de exemplu, proiectul ROSE care s-a uitat la legătura aceasta între liceu şi învăţământul superior vom încerca să analizăm care sunt cauzele şi să intervenim prin programele naţionale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenim cu măsuri sociale, dacă sunt cauze care ţin de nevoie suplimentară, învăţământ remedial, atunci ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenţii mult mai individualizate în funcţie de nevoile fiecărui copil”.

Program pilot

Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale candidaţilor din judeţul Călăraşi vor fi evaluate digitalizat, în cadrul unui program-pilot derulat de Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie publică subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.


Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

În perioada alocată probelor scrise (26 – 29 iunie, între orele 8:00 – 16:00), Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi de organizare.

Calendarul Bacalaureatului

Peste 130.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, care începe luni cu proba la Limba şi literatura română. Probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului 2023 se vor desfăşura în perioada 26 – 29 iunie, în 464 de centre. 

Calendarul examenelor

  • Luni, 26 iunie: Limba şi literatura română
  • Marţi, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie)
  • Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)
  • Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale)

Afişarea rezultatelor iniţiale (în centrele de examen şi online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen şi online).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: