În ultimii ani, inteligența artificială a ajuns tot mai aproape de oameni, permițându-le să folosească noile tehnologii în viața de zi cu zi, inclusiv să utilizeze aplicații AI pentru sănătate.
Cum funcționează aplicațiile cu inteligență artificială pentru sănătate
Aplicațiile cu inteligență artificială din domeniul medical folosesc AI pentru a oferi consultații medicale pe baza istoricului personal al pacientului și a cunoștințelor medicale de bază, cunoscute pe scară largă la ora actuală.
Utilizatorii pur și simplu își raportează și descriu simptomele în aplicație, care folosește recunoașterea vorbirii și a limbajului pentru a compara input-ul primit cu informațiile dintr-o bază de date despre boli, potrivit Wikipedia.org.
Apoi, aplicațiile oferă recomandări, ținând cont de istoricul medical al utilizatorului.
Aplicații AI pentru sănătate – Ada
1. Ada este una dintre cele mai de succes aplicații AI pentru sănătate. Aplicația are o interfață de utilizare conversațională și prietenoasă. În loc să ofere o listă de simptome într-un format static, Ada implică utilizatorii într-o discuție dinamică referitoare la afecțiunile și probleme lor, notează analyticsvidhya.com într-un articol în care analizează mai multe aplicații AI pentru sănătate.
Utilizatorii trebuie să răspundă la întrebările aplicației și să își raporteze simptomele, într-un mod similar cu o discuție pe care ar purta-o cu un medic uman.
Aplicații medicale cu inteligență artificială
Deoarece Ada a fost antrenată pe volume mari de date medicale, algoritmul poate realiza analize și poate evalua simptomele utilizatorilor. Ada poate recunoaște simptome, boli, tendințe, cauzele potențiale ale afecțiunilor și poate face conexiuni.
Așadar, pe baza simptomelor descrise de utilizator, Ada generează diagnostice probabile și oferă informații relevante despre anumite afecțiuni. Utilizatorii primesc explicații detaliate cu privire la posibilele cauze ale simptomelor lor, informații despre pericole și sugestii despre ce să facă în continuare.
Scopul aplicației este de a ajuta persoanele să ia decizii informate cu privire la starea lor de sănătate. Aplicația este gratuită.
Aplicații AI pentru sănătate – Buoy
2. Buoy este o altă aplicație de verificare a simptomelor bazată pe inteligență artificială. Aplicația oferă o evaluare interactivă a simptomelor, având o interfață asemănătoare unui chat, unde le pune întrebări utilizatorilor cu privire la problemelor lor de sănătate, mai notează sursa citată.
Utilizatorii răspund oferind informații despre simptome și istoricul lor medical. Buoy adună informațiile și analizează input-ul referitor la simptome folosind algoritmi AI antrenați pe volume mari de date. Apoi, aplicația sugerează posibile diagnostice.
Pe baza analizei de diagnosticare generată de AI, Buoy recomandă apoi pașii potriviți, ca de exemplu autoîngrijire, consultarea unui medic, teste și analize suplimentare sau contactarea de urgență a serviciilor medicale.
Dincolo de diagnosticare și sfaturi, Buoy oferă și materiale educaționale pentru a-i ajuta pe oameni să își înțeleagă problemele de sănătate. Aplicația Buoy este gratuită.
Aplicații AI pentru sănătate – SkinVision
3. SkinVision este o aplicație care utilizează inteligența artificială pentru a identifica cancerul de piele în stadii incipiente, scopul său fiind de a ajuta oamenii să afle dacă leziunile pielii, inclusiv alunițele, ar putea fi maligne.
Folosind funcția de cameră a aplicației, utilizatorii fac fotografii cu leziunile de pe piele. Deoarece algoritmul a fost antrenat pe un număr foarte mare de imagini care prezintă afecțiuni benigne și maligne, SkinVision poate detecta tiparele cancerului de piele și poate evalua leziunile surpinse în poze de utilizatori, arată analyticsvidhya.com.
Astfel, SkinVision le oferă utilizatorilor o estimare a riscului carcinogen legat de leziunile respective. De asemenea, aplicația le recomandă utilizatorilor următorii pași de făcut. De exemplu, dacă analiza AI evaluează riscul unei alunițe de a fi canceroasă drept extrem de ridicat, SkinVision le recomandă să solicite urgent ajutor medical.
SkinVision are și funcții de monitorizare și urmărire, utilizatorii săi putând să facă poze noi cu leziunile și să le compare cu cele vechi pentru a vedea dacă există diferențe vizibile. SkinVision este o aplicație accesibilă contra cost, dar unele funcții sunt gratuite.
Aplicații AI pentru sănătate – Noom
4. Noom este o aplicație concepută pentru persoanele care vor să ducă un stil de viață mai sănătos, și care pune accent pe reducerea greutății și a grăsimii corporale. Aplicația utilizează datele personale de sănătate pentru a oferi sfaturi de specialitate și creează un program care promovează obiceiuri alimentare mai sănătoase, notează publicația eye2you.ai într-un ghid despre aplicații AI pentru sănătate.
Aplicația oferă instrumente pentru înregistrarea caloriilor, a greutății și a activităților fizice. De asemenea, oferă planuri personalizate pentru obiective specifice, lecții educative zilnice despre nutriție și folosește un cod de culori pentru a ghida alegerile nutriționale. Aplicația este accesibilă atât gratuit, cât și prin intermediul unor abonamente plătite.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre aplicații AI pentru sănătate vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Inteligența artificială în medicină. 5 aplicații și 4 beneficii
Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări