fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

AOAR: Soluţii la dezechilibrele produse de legislaţia fiscală haotică – reacţia mediului de afaceri la calomnia unui ministru

de Adrian N Ionescu , 8.2.2018

Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAR) propune o serie de soluții pentru ieşirea din „haosul” legislaţiei fiscale şi de venituri adoptate anul trecut.

Propunerile vizează „întărirea capitalului românesc, atragerea de investiții directe, stimularea muncii eficiente, creșterea capacității administrative a statului”, potrivit unei sinteze prezentate, joi.

„Noi am cerut până acum transparenţă, predictibilitate, stabilitate, egalitate în faţa legilor economice şi aşa mai departe. Dar logica este ceea ce lipseşte mult mai mult și decât acestea. Ceea ce vrem noi acum este logică. Nu cerem taxe mai mici”, a declarat Florin Pogonaru, președintele AOAR.

Prin măsurile propuse joi, AOAR intenționează să continue schimbarea de strategie decisă anul trecut, „de la atitudinea reactivă la una proactivă”, potrivit oficialilor organizaţiei.

1. Impozitul pe profit și consolidarea fiscală

Dintre propunerile  în domeniu, care să încurajeze investiţiile, se remarcă:

 • reintroducerea posibilității de a opta pentru plata impozitului pe profit, sub pragul de cifră de afaceri de un milion de euro, măsură „fără de care România este eliminată de pe harta investițiilor noi”;
 • revizuirea limitelor de deductibilitate a dobânzilor, fără de care companiile care investesc sunt grav afectate.
 • consolidarea fiscală în grupurile românești de companii.

AOAR susține că măsura consolidării fiscale ar reduce cheltuielile grupurilor cu capital românesc, care nu ar mai trebui să facă dosarele de preţuri de transfer. S-ar elimina şi „un cost semnificativ pentru ANAF, de a verifica degeaba aceste dosare”, căci grupurile româneşti nu fac, îndeobşte, plăţi externe intragrup.

ANAF ar putea, astfel, să se concentreze pe plățile externe făcute în special către state care au cote de impozit reduse sau cu regimuri fiscale preferențiale;

„Consolidarea fiscală poate face ca România să devină hub regional pentru investitori” susţine AOAR

Propunerea vizează tratarea nediscriminatorie a celor 5.000 de firme cu capital privat românesc, față de cele cca 68.000 firme cu capital străin (care își consolidează, legal. bilanțul la nivelul firmei “mamă”, „la ei acasă”).

2. Fără reducerea în continuare a TVA. Digitalizarea ANAF

AOAR cere să se renunțe la scăderea TVA până la 18%, chiar dacă aparent ar fi în favoarea afacerilor.

„Consumul crește oricum precum Făt Frumos şi nu considerăm că este o prioritate să avem și stimuli fiscali pentru creșterea consumului. Avem nevoie de bani pentru a investi în infrastructură, în educație, nu pentru a stimula consumul din import”, spune un document al AOAR.

În schimb AOAR solicită Guvernului să:

 • accelereze casele de marcat electronice (sistemul AMEF);
 • introducerea sistemului electronic de facturare în B2B;
 • introducerea cât mai grabnică a modelului de raportare SAF-T (Standard audit File for Tax), care permite controlul de la distanță;

„Cine se opune astăzi informatizării ANAF, susţine haosul din care se fac miliarde de către hoţi”, a spus Gabriel Biriş, membru al conducerii AOAR.

3. Impozitul pe venit și contribuții sociale obligatorii

Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% este „un rău deja făcut”. Pe de altă parte, contribuțiile sociale „mult prea mari” va duce, în continuare, la „mascarea salariilor sub alte forme de venit”.

Soluția propusă constă în:

 • plafonarea bazei de calcul a CAS și CASS pentru toate tipurile de venit, pe suma acestora (nu pe fiecare venit în parte), la 3, maxim 4 salarii medii pe economie;
 • eliminarea excepțiilor
 • „sarcina fiscală totală trebuie așezată în funcție de CÂT și nu de CUM câștigăm”

4. credit fiscal pentru creșe/grădinițe

Stimularea natalității este o prioritate națională, ca și încurajarea cuplurilor tinere de a rămâne în țară. Aceasta s-ar putea face inclusiv prin încurajarea angajatorilor de a cheltui pentru creșele de la poarta fabricii, clădirilor de birouri, eventual „în parteneriat public privat, acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, spune documentul AOAR.

„Angajatorul plătește și își scade sumele plătite din impozitele datorate, într-o limită ce trebuie calculată”. S-ar obține și prevederea din programul de Guvernare, care vorbește de realizarea 2.500 de creșe.

Reacţia la calomnie

Cu măsurile propuse, AOAR spune că reacționează la discursul calomnios de miercuri al ministrului Muncii Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, ale cărei acuyații le respinge ca „inacceptabile”.

Olguța Vasilescu a spus că, „dacă le-a scăzut salariul (angajaților din sectorul privat) înseamnă că angajatorul a vrut să își crescă profitul și atât, l-a furat pe angajat, nu e vina Codului fiscal”.

Pe de altă parte, oficialii AOAR au mai exemplificat ca ilogică  ofensiva împotriva multinaționalelor care „sunt singurele care țin România în contact cu lanțurile de afaceri europene”;

Cât despre măsurile ilogice toate deja, precum scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, AOAR avertizează că s-ar putea răzbuna chiar din acest an, la nivelul administrațiilor locale, dacă nu se iau măsurile raționale și necesare.

„Anul 2018 va fi anul răzbunării populismului. Ceea ce vedem azi cu salariile, că s-au mărit, ba au scăzut, este o formă a răzbunării populismului. Populismul nu este logic, este devastator în ambele sensuri, şi când creşte şi când se răzbună. Din păcate, atunci când se răzbună, se răzbună nu numai pe cei care l-au promovat, ci pe noi toţi”, a spus Florin Pogonaru.

Alte solicitări

 • Menținerea impozitării prin aplicarea unei cote unice – modificarea acesteia nu este oportună, orice modificare a sistemului de impozitare crește costurile ANAF, fără nicio estimare cu privire la venituri.
 • Respectarea promisiunii guvenramentale de a nu mai introduce în 2018 noi taxe
 • Creșterea autonomiei financiare a administrațiilor locale, dar nu şi „finanțarea cheltuielilor excesive (salarii care au crescut cu 100% în 2017 ), în dauna finanțării proiectelor de dezvoltare locală
 • Prioritate politicii privind sectorul de inovare din România. OUG 79/2017 descurajează salarizarea cercetătorilor, anulând scutirea de la impozitarea veniturilor.
 • Stimularea accesului IMM-urilor la fonduri europene, prin finanţări de la Fondul European de Investiţii (FEI) prin instrumente financiare de tip equity sau de tip garantare.

IMM-urile române au la dispoziţie circa 3,3 miliarde de euro, pe care le pot primi fie sub forma participării la capital a unor fonduri de investiţii sau intermediari acreditaţi de FEI, fie printr-un mecanism de garantare a creditelor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.2.2018

Un raspuns

 1. Caliman I. Eugen consultant dezvoltare economica
  9.2.2018, 9:58 am

  1.Pentru o administrare economica coerenta si eficienta, orice tara inapoiata are nevoie de un “proiect de tara”, care sa stabileasca obiective si modalitatile de realizare, pe diverse termene.In cazul de fata, AOAR cere – fara sa solicite, asume si propuna un astfel de PROIECT DE TARA, o rationalitate si predictibilitate minimala unor adunaturi guvernamentale de ocazie.
  La 28 de ani de la începutul tranzitiei, AOAR inca nu s-a “maturizat” institutional, patinind perdant in aceeasi etapa “primara”, postdecembrista a milogelii pentru diverse facilitati sau masuri de optimizare a mediului economic, aflindu-se la mila unor reprezentanti de frunte ai anafalbetismului economic national!
  Acest lucru este facut cu sirg – desi asociatia ar trebui sa constate ca fara asi crea un nucleu de cercetare economica aplicata, fara a construi viziunea si structura minimala a unui “proiect de tara” (care sa realizeze reindustrializarea si sa indice/oblige guvernele la masuri adecvate)- a devenit absolut inutila…
  2.Fara cercetare economica si oferta de solutii concrete, fezabile (mergind pina la proiectul de tara), expuse odata cu cererile de imbunatatire a mediului economic, nici AOAR si nici restul asociatiilor antreprenoriale nu pot dobindi functia de OPOZITIE tehnica-economica, la masurile profund devastatoare pentru economia tarii!
  Aceste instututii au devenit formale si BIROCRATICE, in care conducerea se face ca sustine si apara interesele antreprenoriatului, dar fara a folosi instrumentele aratate – si in mod explicabil, economia nationala este periodic hacuita dupa interesele electorale ale partidelor.

Lăsați un comentariu


Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult