6 ianuarie, 2021

Conducerea ANRE: vicepreședinte Zoltan Nagy-Bege, președinte Dumitru Chiriță și vicepreședinte Marian Neacșu (până la 24 iunie, apoi membru al comitetului de reglementare al ANRE)

Mai mult de jumătate din consumatorii casnici de energie electrică din România (55,4% sau peste 4,59 milioane) „pot fi încadrați în categoria de consumatori vulnerabili”, având un consum mediu de 55 kWh pe lună, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), emis miercuri.

În România sunt peste 8.738.575 de consumatori casnici de electricitate, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, spune ANRE.

Deja la finalul lunii octombrie 2020, peste 32,8% (2.915.243 clienţi) aleseseră să încheie contracte de furnizare la preţuri concurenţiale.

Reacții întârziate


După mai mulți ani de elaborare, proiectul legii care va reglementa statutul consumatorului vulnerabil nu este gata, deși acesta ar fi trebuit să fie în vigoare cu mai mult timp înaintea liberalizării piețelor energiei pentru consumatorii casnici, proces început cu piața gazelor naturale, la 1 iulie 2020.

Ministrul Energiei recunoaște întârzierea și a promis că proiectul de lege în cauză va fi aprobat cât mai curând, iar consumatorii care au nevoie de lege vor fi subvenţionaţi.

Pe de altă parte, ANRE se află sub tirul criticilor analiștilor și chiar ale ministrului Energiei privind felul în care a condus procesul de liberalizare completă, și pentru consumatorii casnici, a pieței de energie electrică.

(Citiți și: „Virgil Popescu: „Dacă ANRE nu poate”, noua lege a energiei va corecta și condițiile liberalizării”)

Acuzația cea mai importantă adusă ANRE este aceea că a permis prin reglemntările sale ca furnizorii să stabilească tarife majorate „abuziv”, cu până la 26%, pentru consumatorii care nu optează pentru un furnizor concurențial.


Încercările ulterioare ale ANRE de a corecta greșelile (prelungirea până la 31 martie a perioadei de alegere a furnizorului) au complicat lucrurile, potrivit experților în domeniu.

De asemenea, ANRE este acuzată că nu a informat corespunzător populația privind efectele liberalizării.

În replică, ANRE a anunțat că va deschide un call-center și amintește că „are în derulare proiectul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

ANRE se mai justifică amintind și că, astfel, va respecta cerinţele europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: