joi

28 martie, 2024

6 ianuarie, 2021

Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, astfel încât să se precizeze și condițiile liberalizării, care acum produc scumpiri de până la 26% pentru consumatorii casnici care nu optează pentru un furnizor concurențial.

Noile precizări ar urma să vină în completarea prevederilor care vor fi conținute de legea privind protecția consumatorului vulnerabil, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.


„Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie, în guvern vom acţiona şi vom acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE care este conform legii şi conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă”, a declarat Virgil Popescu, marți seara, la Digi24.

Autoritatea din energie, încolțită

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a fost acuzată că nu a informat din timp populația privind efectele liberalizării integrale a pieței electricității și că nu a reglementat suficient condițiile acestui proces, declanșat la 1 ianuarie pentru consumatorii de electricitate.

Așa încât, consumatorii casnici care nu au optat pentru un anumit furnizor concurențial se vor vedea în situația că le crește automat factura cu până la 26%, conform tarifului de ultimă instanță de „serviciu universal”, la care sunt transferați. Tariful de serviciu universal este decis de fiecare furnizor de ultimă instanță.

(Citiți și: „Electricitatea se scumpește cu până la 26% pentru consumatorii casnici care nu optează pentru o anumită ofertă – calcule AEI”)

ANRE a părut că încearcă să-și îndrepte greșelile și a prelungit cu două luni, până la 31 martie, perioada până la care se poate opta pentru un furnizor, iar consumatorul să i se deconteze diferența dintre prețul mare plătit (de la 1 ianuarie până la data opțiunii) la tarif de serviciu universal și prețul concurențial al furnizorului ales.


Soluția aleasă de ANRE ar încurca, însă, și mai mult lucrurile pentru consumatori.

„Problema este însă că introduce nişte elemente care ar putea afecta grav şi pe termen lung concurenţa, putând fi catalogate ca segmentare de piaţă sau iniţiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le arată comparatorul de preţuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinaţi să aleagă exact furnizorul actual”, a declarat expertul Răzvan Nicolescu (foto), care a fost și ministru al Energiei.

Întârzierile se răzbună

Pe de altă parte, încă nu este gata proiectul legii care va reglementa statutul consumatorului vulnerabil, deși acesta ar fi trebuit să fie în vigoare cu mai mult timp înaintea liberalizării piețelor energiei pentru consumatorii casnici, proces început cu piața gazelor naturale, la 1 iulie 2020.

Ministrul Energiei recunoaște întârzierea și promite că proiectul de lege în cauză va fi aprobat cât mai curând, iar consumatorii care au nevoie de lege vor fi subvenţionaţi.

(Citiți și: „Proiect de lege: Ajutoare de până la 500 de lei pentru consumatorii vulnerabili de energie”)

„Consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp şi azi (marți) am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege. (…) Nu l-am văzut încă, s-au ocupat colegii mei secretarii de stat, cu cei de la muncă, cu cei de la ANRE, dar este pe acelaşi principiu: consumatorul vulnerabil va fi subvenţionat, oamenii vor plăti mai puţin, aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”, a spus Virgil Popescu (foto).

Virgil Popescu a criticat modalitatea în care se face liberalizarea pieței energiei pentru consumatorii casnici și a motivat întârzierea reacției sale cu independența de decizie a ANRE.

Ministrul Energiei a criticat furnizorii de lectricitate că profită de milioanele de consumatori mici ca de un monopol:

„Această trecere automată din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziţie dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienţi reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol”, a declarat Virgil Popescu.

Furnizorii profită de  mulțimea de consumatori casnici, care nu s-ar muta la alt furnizor pentru câțiva lei în minus, dar „acești bani se multiplică la furnizor”, care gestionează baza de clienți con doresc, „spun că trec în regim concurenţial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: