În perioada 2019-2022, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aplicat amenzi în valoare de 15 milioane de lei mai multor participanţi la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale, se arată într-un comunicat al Autorității.
Începând cu anul 2018 şi până în prezent, ANRE a demarat sau a efectuat un număr de 68 investigaţii la participanţi la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale (producători, traderi şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, operator de transport şi sistem în sectorul energiei electrice), titulari de licenţă, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie.
Dintre acestea, 49 investigaţii au fost finalizate până acum.
(Citiți și: ANRE a amendat 24 de companii energetice cu 2,2 mil. euro pentru manipularea pieței)
În principal, obiectul şi scopul acţiunilor de investigaţii au constat în verificarea modului în care participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale au respectat sau respectă prevederile Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT).
Un accent prioritar s-a pus pe respectarea art. 5 din acest act normativ, conform căruia „se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieţei pe pieţele angro de energie”, se arată în comunicat.
20 de companii au manipulat piața angro de energie electrică
În sectorul energiei electrice s-au dat amenzi de 13 milioane de lei pentru 20 de companii, după finalizarea a 36 de investigaţii care au vizat manipularea pieţei.
Printre companiile amendate sunt MET România, Petosolar, Qmb Energ, Nova Power and Gas, Aderro, A Energy Inds, EFT Furnizare, Transformer, Electromagnetica, Monsson, Alive Capital.
În sectorul gazelor au fost date amenzi de 2 milioane de lei în total, companiilor E.ON Energie, E.ON Gaz Furnizare, Tinmar, Premier Energy.
Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieţei angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantităţi de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trades.
ANRE continuă investigațiile
În acest an, ANRE are în curs de analiză/desfăşurare investigaţii la un număr de 19 participanţi la piaţa angro de energie suspectaţi de manipulare de piaţă (furnizori, traderi) din care 14 în sectorul energiei electrice şi 5 în sectorul gazelor naturale.
Începând cu anul 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piaţa angro de energie pot fi sancţionaţi cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală.
***