miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aplicat, în urma unor investigații, sancțiuni în valoare totală de circa 2,2 milioane de euro unui număr de 24 de participanți la piața angro de energie pentru manipularea prețurilor.

”Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislația națională, ANRE a înființat Direcția de investigații având ca obiect activitatea de investigații pe piața angro de energie electrică și gaze naturale. ANRE este autoritatea competentă să desfășoare investigații în domeniul energiei electrice și gazelor naturale în vederea unei bune funcționări a pieței angro de energie și în deplină conformitate cu reglementările naționale și europene”, se arată în comunicat.

În perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 acțiuni de investigații în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.


Ca urmare a acestor acțiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:

  • pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică;
  • pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale.

Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ”tranzacțiilor de spălare tip A – B – A” sau ”pre-arranged”.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând septembrie 2020, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancționează cu amendă în cuantum de 5-10% din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.


Scopul investigațiilor efectuate de ANRE a constat/constă în verificarea respectării de către participanții la piața angro de energie a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie.

”Facem precizarea că toate investigațiile sunt supravegheate și se desfășoară în strânsă colaborare cu ACER. Interfața directă cu ACER permite realizarea unei comunicări eficiente cu reprezentanții și membrii ACER, în scopul aplicării coerente și coordonate a Regulamentului REMIT, atât la nivel național, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene”, a mai transmis agenția.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: