joi

25 aprilie, 2024

7 octombrie, 2021

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat 21 dintre cele 92 de companii din sectorul energetic pe care le-a controlat în luna septembrie.

„De când au început să crească facturile am primit foarte multe reclamaţii (…) Din totalul de 92 de operatori controlaţi, în cazul a 38 am constatat abateri şi am dat 39 de sancţiuni, 21 fiind amenzi”, a declarat Claudiu Dolot, preşedintele ANPC, citat de Agerpres.

În general, „o practică des întâlnită este publicitatea mincinoasă. Firmele spuneau în media şi în reclame că au preţul cel mai bun, dar când intrai pe comparatorul de preţuri de la ANRE de fapt erau pe locul 5-6. În acest fel i-au păcălit pe consumatorii care nu aveau pregătirea necesară să se informeze”, a mai spus președintele ANPC.

Ce fac liderii pieței


„Furnizorii garantau un an preţul fix, apoi după câteva luni şi-au dat seama că nu mai pot susţine acel preţ şi au făcut adrese prin care îi anunţă pe clienţi că li se va modifica preţul. Aceasta este clar o clauză abuzivă”, a subliniat preşedintele ANPC.

Printre companiile amendate se numără și Engie și E.ON, care domină cu autoritate piața.

Printre altele, Engie România SA nu a fost respectat termenul de notificare prevăzut în contract, în ceea ce priveşte expirarea perioadei contractuale, respectiv încheierea unui nou contract la alt tarif.  Amenda a fost de 10.000 de lei, potrivit News.ro.

E-ON Energie România a notificat consumatorii în perioada premergătoare datei de 1 iulie, cu oferte cu un preţ valabil pentru 12 luni și a facturat serviciile oferite cu preţul din ofertă, deşi consumatorul nu şi-a exprimat acceptul şi nu a semnat contractul. Au fost date trei amenzi contravenţionale în valoare de 300.000 lei, potrivit sursei citate.


Pe de altă parte, „preţul final din ofertă trebuie să fie cu toate taxele incluse, însă în unele oferte făcute consumatorilor au existat anumite tarife, taxe care nu erau precizate, iar consumatorii nu cunoşteau preţul final. Am sancţionat operatorii economici care aveau astfel de practici. Aceşti operatori economici au înţeles şi au respectat deciziile”, a spus președintele ANPC, citat de Agerpres.

Au fost emise cinci decizii de încetare a practicilor incorecte: trei în Bucureşti, una în judeţul Mureş şi a cincea în Timiş.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: