joi

28 martie, 2024

9 septembrie, 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu și premierul Florin Cîțu

Confruntat cu perspectiva scumpirii accentuate a energie, în contextul unui proces de liberalizare administrat precar, premierul Florin Cîţu a promis că autoritățile vor interveni „fără milă” și a amenințat cu o ordonanță de urgență care să facă posibilă suspendarea licenței furnizorilor care „încarcă abuziv facturile cetăţenilor”

„Ne uităm să modificăm legislaţia să suspendăm licenţa (unui furnizor) dacă există astfel de practici. Putem să facem şi acest lucru, dar, aici, dai o ordonanţă de urgenţă, ai nevoie de Guvern. Dai Guvernul jos, nu se mai poate întâmpla acest lucru”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Florin Cîțu a mai dat asigurări și că, în afară de Legea consumatorului vulnerabil adoptată de Camera Deputaților miercuri, „sunt şi alte măsuri pe care le vom lua pentru a ne asigura că facturile nu vor fi o problemă în această iarnă, de la 1 noiembrie până la 31 martie”.

Compensații nehotărâte pentru scumpirea energiei


Premierul s-a referit la mecanismul de compensarea a unei „părţi importante din factură”, a cărui  finalizare este promisă de mai bine de o săptămână.

„Vom vedea până unde putem să mergem cu această măsură, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim şi la companii”, a mai spus Florin Câți într-o intervenție la Digi24.

Metoda de compensare întârzie pentru că, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, formula va lua în calcul „consumul mediu sau salariul mediu”.

(Citiți și: „Liberalizarea haotică: ANRE încearcă din nou să apere drepturile consumatorilor și să simplifice schimbarea furnizorului de electricitate”)

Premierul a mai invocat și controalele plănuite de „echipe mixte de la ANRE şi ANPC care se uită, primesc de la cetăţeni aceste informaţii” (de scumpiri abuzive).


Controalele au fost anunțate din 28 august de ministrul Energiei , Virgil Popescu, și vizau furnizorii care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, informează consumatorii casnici că vor să schimbe preţul.

Numai că perioada de valabilitate a unora dintre contracte a expirat și tarifele propuse pentru cele noi ajung să fie duble.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: