sâmbătă

4 mai, 2024

13 iunie, 2023

Grupul angajatorilor din cadrul Consiliului Economic și Social (CES) al UE a cerut Comisiei Europene introducerea unui „control al competitivității” (“competitiveness check”) în procedura decizională. O astfel de verificare ar implica analizarea și estimarea impactului legislației asupra mediului de afaceri.

Comisia Europeană s-a opus inițial propunerii, dar cu câteva luni în urmă, când s-a deschis discuția privind competitivitatea,  președinta Ursula von der Leyen a promis că ea va fi implementată, a declarat pentru Euractiv.cz Stefano Mallia, liderul Grupului Angajatorilor din CES-ul european.

„Totuși, nu știm cum va funcționa, deoarece răspunsurile pe care le primim sunt încă oarecum vagi”, a adăugat el.


Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai organizațiilor de lucrători și angajatori și ai altor grupuri de interese.

(Citește și: „Industriile UE pierd din competitivitate și subestimează impactul prețului energiei – analiză Boston Consulting Group„)

Competitivitatea ar trebui să fie în prim-planul politicilor UE

Subiectul analizei de impact a propunerilor Comisiei a fost abordat în interviul acordat de Stefano Mallia în contextul discuției legate de riscul relocării din Europa a industriilor cu un consum mare de energie.

Companiile se mută în SUA, întrucât se confruntă cu sarcini administrative și costuri mari ale energiei în Europa, a declarat Stefano Mallia, ceea ce reprezintă „un pericol real și prezent”.

În opinia acestuia, UE trebuie să pună agenda de competitivitate în prim-planul elaborării politicilor sale.


„Competitivitatea trebuie să fie în centrul gândirii UE și credem că în noua viitoare Comisie ar trebui să existe un comisar european responsabil de competitivitatea economiei noastre, ceea ce nu este cazul în acest moment”, a declarat Stefano Mallia.

Acesta a exprimat, de asemenea, obiecții față de  Actul privind industria cu zero emisii nete, propus de Comisia Europeană ca reacție la Legea de reducere a inflației (IRA) din SUA. Potrivit acestuia, reglementarea se concentrează doar pe tehnologiile verzi, o abordare pe care Grupul Angajatorilor nu o favorizează.

„Dar celelalte industrii care astăzi trebuie să facă tranziția? Nu ne permitem să luăm o decizie privind sectoarelor care vor muri. Trebuie să le oferim finanțare tuturor, dacă sunt capabili și dispuși să facă tranziția”, a spus Stefano Mallia, subliniind că UE trebuie să aibă o agendă de competitivitate concentrată pe toate industriile, ceea ce nu este cazul acum.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: