Cinci sindicaliști din Ambulanță au intrat în greva foamei, iar angajații acestei structuri din toate orașele anunță declanșarea protestelor, cu oprirea lucrului conform legii, întrucât deputații i-au eliminat din rândul ocupațiilor ce își desfășoară activitatea în condiții deosebite.
Pentru condiții speciale sau grupa a II-a, se putea beneficia de o vechime în plus de trei luni la fiecare an, la stabilirea vârstei de pensionare.
Gheorghe Chiș, președintele Federației Sindicale Ambulanța le reamintește guvernanților că în perioade dificle, cum a fost pandemia, aceștui lucrători au fost considerați eroi: „Am rămas fără nicio condiție de muncă și, suprizător, în discuțiile finale, au fost introduși dansatorii și nu mai spun că cei de la circ sunt introduși. Întreb dacă parlamentarii români realizează că activitatea din serviciul de ambulanță pe care o desfășurăm doar în stradă, în condițiile în care lucrăm. În pandemie am fost eroi și în această perioada e vai de noi!”
Protestele programate
Pentru început, anunță Blocul Național Sindical (BNS), de care aparține federația Ambulanța, membrii de sindicat aflați în afara programului vor protesta marți, timp de două ore, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanță.
De asemenea, sindicaliștii solicită o întâlnire de urgență cu premierul Marcel Ciolacu, pentru a obține remedierea situației.
Sindicaliștii aflați în greva foamei începând de luni seara:
- Chiș Gheorghe președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa” din România
- Gâdiuță Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea
- Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanța Brăila
- Comănescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanța Vâlcea
- Mușa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanța Olt
În susținerea celor 5 lideri de sindicat, angajați din toate serviciile de ambulanță, aflați în timpul liber, vor protesta începând de astăzi, 21 noiembrie 2023, de la ora 10.00 la ora 12.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanță, precizează BNS.
Cei cinci au început greva foamei luni seara, în fața Parlamentului, și o vor continua în fața Palatului Victoria.
Motivul protestelor:
„Nerecunoașterea condițiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță își desfășoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă și protecție socială și prin votul plenului din Camera Deputaților, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
Greviștii, susținuți de protestatari din țară cer o întâlnire de urgență cu prim-ministrul României domnul Ion-Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, domnul Alfred-Robert Simonis, președintele Comisiei pentru Muncă și protecție socială, domnul Adrian Solomon, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona-Bucura Oprescu și ministul Sănătății, domnul profesor univ. dr. Alexandru Rafila, pentru a stabili modalitatea de soluționare a revendicărilor sindicale și pentru a se găsi soluții care să resolve situațiile cu care se confruntă serviciile de ambulanță”.
Sindicatele acuză lipsa consultării reale pe proiectele legilor pensiilor și salarizării bugetarilor
Lucrătorii din sănătate au primit o nouă palmă din partea guvernanților, prin această modificare din proiectul legii pensiilor din sistemul public, iar legea salarizării unitare nu poate duce la echitate socială, se menționează într-un comunicat al BNS.
Prezentăm integral comunicatul BNS:
ȚSalariații din domeniul sanitar afiliați Federației SĂNĂTATEA din România și nu numai, se arată profund dezamăgiți și lezați grav în drepturile lor atât prezente dar mai ales viitoare, având în vedere noua formă a legii a pensiilor, aceasta reprezentând o nouă palmă zdravănă dată mișelește salariaților din Sănătate.
Amendamentele solicitate de către organizațiile sindicale, chiar dacă au fost temeinic justificate, nu au fost luate în seamă și au fost respinse in corpore la vot în comisii la Camera Deputaților, în calitate de for decizional pentru legea pensiilor, fără o prea mare dezbatere.
Lupta noastră se anunță și în viitor extrem de grea în contextul viitoarei legi a salarizării, care deși a fost negociată sectorial la nivelul de ministerelor de linie, dezbaterea în Parlament a formei noii legi a salarizării, este amânată nejustificat și forma acesteia, chiar și într-o formă de lucru, nu este accesibilă.
Simularea consultării publice a proiectelor de lege, chiar și în cazul unor legi organice cu impact major în viața societății, așa cum este și cazul legii salarizării, nu poate duce la echitate și justețe socială pentru cei afectați de prevederile acestei legi, extrem de importante.
Decidenții politici au arătat că se poate trece prin ambele camere ale Parlamentului României, urgent și fără dezbateri, orice inițiative legislative oricât de importante ar fi ele și cu impact major asupra vieții românilor.Ț
****